На ту информацију су се надовезали коментари других са низом сличних примера.

Наводили су "добро обавештени" да знају за случај да се снаха, после смрти мужа, удала за свекра из истог разлога, затим да друга, која је то исто урадила, већ десет година добија инострани чек. Ту је и пример да су се муж и жена, који имају троје деце, развели како би се она поново удала, и то за супруговог стрица, који има добру аустралијску пензију. У тој земљи тврде поседује и некретнине, па ће они све то једног дана, такође, наследити.

Стиче се утисак да су овакви "тазбински" бракови због финансијског интереса у Србији чести, а многи их и оправдавају, као начин да породица настави лагодно да живи добијајући тај новац.

Како нам међутим објашњава адвокат Ана Марковић, у Србији према Породичном закону тазбинско сродство у првом степену праве линије је сметња за склапање брака. То значи да пред матичара не могу зет и ташта, свекар и снаха, очух и пасторка, као ни маћеха и пасторак.

- Уколико ипак дође до закључења таквог брака, онда је то због преваре, пропуста и грешке матичара, који би морао све да провери. Такав брак је по закону ништаван - објашњава Ана Марковић.

Тужбу и захтев за поништење таквог брака могу поднети сви који имају правни интерес, попут оштећеног пензионог фонда, наследника или бившег супружника... Такође, јавни тужилац мора да реагује по службеној дужности ако за то сазна. Како наводи наша саговорница, право подношења тужбе не застарева и такав брак се може поништити и кад престане да постоји.

Фото: Профимедиа

 

 

- Иако у закону није децидно наведено, судови код нас су заузели став да тазбинско сродство постоји и након развода супружника - објашњава Марковић.

- Бракови склопљени због добијања иностране пензије су ништавни, јер нису склопљени ради остваривања заједнице живота, већ искључиво имовинских интереса. Како закон каже, заједница живота, што је брак, мора да буде веза емотивних, сексуалних, културолошких, интелектуалних и економских интереса оба супружника.

Уколико је у питању ванбрачна заједница, од којих се онда касније једно венча са таштом или свекром, онда се то не сматра преваром јер засад по закону она не познаје тазбинско сродство. Такође, прописи не забрањују ни тазбински брак ако није први степен праве линије, што значи дозвољена је удаја за мужевљевог деду, стрица или ујака и обрнуто, он се може оженити супрузином бабом или тетком.

ДОЗВОЛА ЗА БРАК

Како нам адвокат Ана Марковић објашњава, према Породичном закону, суд може из оправданих разлога да дозволи склапање брака у првој линији тазбинских односа. Будући супружници покрену ванпарнични поступак и суд им доношењем решења издаје дозволу, али тада води рачуна о циљу остваривања брака и заштити породице. То значи да, ако заиста постоји заједница живота, онда ће им суд дозволити да склопе брак.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".