Њујорк је био најскупља светска метропола 2022. године, чиме је поделио нежељену титулу са Сингапуром, јер су растуће цене енергије удвостручиле стопу инфлације у главним светским градовима, према годишњем истраживању Економист интелиџенс јунита.

Прошлогодишњи лидер Тел Авив пао је на треће место, док се Сиднеј ушуњао у првих 10, а Москва и Санкт Петерсберг у Русији су се попели за чак 88 места јер су санкције и раст цена нафте погурале цене навише, наводи се у извештају ЕИУ о трошковима живота у свету, пише Гардијан.

Фото: Профимедиа

 

Главни град Венецуеле, Каракас, са повећањем цена од 132 одсто у 2022, имао је знатно нижу стопу од оне током хиперинфлације која је 2019. износила преко 25.000 одсто, али није био укључен у истраживање.

Јачање валута био је један од фактора који је подигао градове на ранг листи. Шест од осам били су амерички градови, предвођени Атлантом која је са 42. пала на 46. место на ранг листи од 172 града.

Америчка валута је нагло ојачала у односу на скоро све друге, пошто су Федералне резерве САД повећале каматне стопе и наговестиле да ће доћи до даљег раста.

Фото: Танјуг/АП

 

Градови у земљама у којима је национална валута забележила ослабила пали на листи најскупљих градова. Токио и Осака завршили су на 37. односно 43. месту, у односу на 13. и 10. где су били у 2021. години.

Фото: Профимедиа

 

Највише су пали Стокхолм и Луксембург, који су изгубили по 38 места - на 99. и 104. место.

Дамаск у Сирији и Триполи у Либији задржали су места као најјефтинији градови у анкети.

Постављање Сингапура на врх индекса није било изненађење. То је други најскупљи град у 2021. и био је број један у осам од протеклих 10 година. Ове године је први пут да је Њујорк рангиран као најскупљи град за живот.

Три града у Великој Британији су пала на ранг листи. Лондон је сада на 28. месту, а био је на 17. у 2021. Единбург је пао са 27. на 46. место, док је Манчестер 73. најскупљи град, док је прошле године био на 41. месту.

Фото: Профимедиа

 

Аустралијски градови су напредовали на ранг листи. Мелбурн је сада на 15. месту, а био је на 16. прошле године, док је Бризбејн био 32. у односу на 36. место. Перт је пао за два места - на 73.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".