Сви стадиони у Катару који су изграђени за потребе Светског првенства делују моћно, модерно и мегаломански, међутим један се од свега тога посебно разликује. "Стадион 974" саграђен је па скоро на обали Персијског залива у индустријској зони Дохе (Рас Абу Абуд), а како не би "одскакао" од грађевина у том делу града - одлучено је да се на врло интересантан начин камуфлира у окружење, да чак ни таксисти не могу да га пронађу.

Стадион од 974 контејнера (+974 је позивни број за Катар) не види се издалека као остали стадиони у Дохи, а чак и када му се приђе изблиза остајете у дилеми да ли је пред вама заиста фудбалско здање или брод пун кинеских маски за телефоне спреман за искрцавање на Јадран.

Тек када се река људи у овом неприступачном делу града слије ка 974 контејнера и упале се рефлектори, постаје јасно да се међу лимене правоугаонике улази да би се гледао фудбал и навијало, али само на још две утакмице пре него што дођу мајстори да га "расклопе".

Фото: Танјуг/АП

 

И пре изградње, замишљено је да ово буде "привремени" стадион, први икада на Светском првенству. До сада се на њему играло пет утакмица, шеста ће бити Србија - Швајцарска у петак (20.00), док ће након дуела Бразила и највероватније Гане у осмини финала, полако почети да расклапају најоригиналнији стадион на свету и већ постоје теорије где ће бити "пребачен".

У разговору са навијачима и колегама, стадион се многима допао, али и одаје утисак непростране и скоро па "јефтине монтажне куће" у којој се не осећам безбедно. Шарени контејнери који се виде споља и који делују помало као лоше сложене тетраде у Тетрису, не уливају поверење када се нађете у лифту који се види споља, а још мање када све почне да се тресе у тренутку када навијачи крену да скачу у истом ритму.

Субјективни осећај, можда и у односу на место на стадиону на коме сам седео, говори ми да су Бразилци против Швајцарске били немилосрднији према контејнерима него Аргентинци против Пољске, али за једно ипак треба захвалити Месију, односно Шченсном.

Да је којим случајем погодио из пенала у 39. минуту, питање је да ли би ова лимена конструкција издржала славље због гола најбољег играча свих времена. Ваздух је треперео, а под се тресао у ишчекивању његовог ударца са "креча", међутим лоше изведен ударац са једанаест метара - и још боља одбрана голмана Пољске - довели су до тога да се атмосфера примири. Пошто су голови које ће после тога постићи Мекалистер и Алварез били "више изненада", тако се и стадион мање тресао, а ми смо преживели...

Занимљиво је да стадион од 44.089 места због лимених контејнера има врло добру акустику, па се све добро чује и у хотелу "Риксос" у коме су репрезентативци Србије, а који би на Швајцарску могли и пешке, јер је саобраћај катастрофа.

- Отишао сам у собу и затворио сам се, онако гледао сам утакмицу и буквално се чује пар секунди раније од преноса. Чујем како постижу погодак и ту је била једна лопта код Швајцараца, реко само да они нису дали гол. После тога ВАР показује офсајд, ту је било разочарања, а након тога радост због гола Бразила. Све сада зависи од нас, радовали смо се сви. Атмосфера никад није била овако добра и здрава и стварно ми је част и задовољство бити део ове репрезентације - само да се држимо заједно и то је то - рекао је Тадић о мечу Швајцарске и Бразиле, а пред дуел Србије са тимом са Алпа.

Фото: Профимедиа

 

Видећемо да ли ће контејнери издржати налет српских навијача, пошто се и "Ал Жануб" једва држао након што су падали голови против Камеруна. Ако падне Швајцарска, изгубићемо тло под ногама.

(Мондо)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".