Рођен је у Анкири Галатијској и био је хришћанин по рођењу и васпитању. Платон није скривао своју веру у Христа него је јавно проповедао.

Због тога је био изведен на суд пред начелника Агрипина, где је изложен мучењу.

Када га је судија почео саветовати, да избегне смрт и сачува живот поклоњењем идолима, Платон је одговорио да постоје две смрти, једна маловремена, а друга бесконачна. Судија му је нудио и своју лепу кћер ако се одрекне вере у Христа, али Платон је све одбио.

Фото: СПЦ

 

 

Тада га је Агрипин изложио најстрашнијим мукама. Стављао му је врелу гвоздену ђулад на обнажено тело, потом му је од коже правио каише.

На све те муке, Платон је одговарао: "Мучи ме још љуће, да се види јасно твоја бешчовечност и моје трпљење."

Када је мучитељ Платону споменуо незнабожачког филозофа Платона, он је одговорио: "Нити сам ја сличан Платону, ни Платон мени, осим једино по имену. Ја се учим мудрости, која је Христова, а он је учитељ оне мудрости, која је лудост пред Богом."

Потом су га бацили у тамницу, где је провео 18 дана без хране и воде.

Када су се уверили да Платон може живети гладујући тако дуго, он им рече: "Ви се храните месом, а ја ћу светим молитвама, вас весели вино, а мене Христос, лоза истинита."

После тога Агрипин, видевши да Платона не може одвратити од Христа, осудио га је на посечење мачем. Страдао је 302. или 306. године.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".