Температуре су се спустиле, природа је заспала, а с њом и бројне животињске врсте. Ти слатки зимски спавачи током хладних месеци налазе склоништа како би се сакрили и уштедели енергију да би на пролеће били свежи и одморни.

Једна од животиња која спава зимски сан је и европски јеж. Он током лета удвостручи своју тежину стварајући залихе сала. Његово склониште састављено је од лишћа, маховине и трава како би јежу било топло.

То се склониште, игром случаја, може наћи и у вашем дворишту. Новембар месец је почетак хибернације јежева (траје до марта), те не чуде бројне упозоравајуће поруке које о овим животињама пишу љубитељи животиња на друштвеним мрежама.

- Ако пронађете "мртвог" јежа, немојте га закопати, нити бацати у смеће. Знам да нико не жели да види мртву животињу у свом дворишту али можда је јеж у хибернацији.

Јежеви хибернирају од новемра до марта, обично се закопају због сигурности, али како имамо мање зелених површина, грмља или шума, све је теже пронаћи сигурност.

Фото: Профимедиа

 

 

Неки могу да дођу у ваше домове тражећи сигурност и топлину за хибернацију, неки се толико исцрпљују од потраге да заспу на најчуднијим местима попут улице или шеталишта. Када хибернирате, откуцаји срца и целокупно функционисање тела се успорава као начин да сачувате енергију, што може отежати разликовање између хибернације или смрти.

У случају да видите "заспалог" јежа, побрините се да је на сигурном, топлом месту и да може бити тамо пет месеци.

Уколико у свом дворишту, кући или улици пронађете дезоријентисаног јежа, направите отвор на картонској кутији, испуните је сламом и оставите на сувом сигурном и тихом месту како би се могао одморити.

Јежеви су угрожена врста, потпуно су безопасни и врло су важни у нашем екосистему. Молим вас будите свесни и заштитите јежеве, помоћ овако крхкој животињи не кошта ништа. Молим вас, немојте ово игнорисати - стоји у генеричкој поруци која се дели на мрежама.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".