Мислим да ће ова одлука дефинитивно послужити као пример - рекла је професорка, нападнута током часа у Техничкој школи у Трстенику, након дефинитивне одлуке директора ове школе о искључењу два ученика.

- Верујем да ће бар школа бити нешто мирније и безбедније место за школовање наших ђака - додаје за Новости професорка која је 9. новембра у учионици била жртва физичког, психичког и дигиталног насиља.

Основна жеља професорке је била да се насиље у школама више не догађа. У тешком инциденту где је она била жртва, ученик Н.Ж.(17) јој је измакао столицу, услед чега је она пала на под, док су И.К. (17) и М.М. (18) догађај снимали мобилним телефонима и преносили на друштвеним мрежама.

- Само сам питала ученика који ми је стао иза леђа зар мисли да је пристојно тако да се понаша - посведочила је она.

- Измакао је столицу, пала сам, а онда схватила да се други ученик приближио с краја учионице и снимао. Ту је био и трећи ученик...Требало ми је пар тренутака да се саберем, устанем. Села сам на столицу, успела да упишем час. Уписала сам и забелешку да је дошло до инцидента. Када је у понедељак дошла инспекција у школу, колегиница ми је испричала да сам у електронски дневник два пута уписала час. Због свега, нисам ни била свесна...

У тренутку кад се у учионици одигравало насиље, син професорке био је на настави у учионици преко пута! Цело његово одељење је видно узнемирено због тога што је проживела мајка њиховог доброг друга.

- Другови су му послали снимак који је кренуо да кружи - говори потиштено професорка. -Васпитавам га да буде добар човек, да учи, има поштовања. Тако радим са свом децом...

Исте вечери, професорка се јавила хитној помоћи.

- Кад су видели шта се догодило, сви су били мишљења да случај мора да се пријави, јавили су полицији и она је дошла у року од пет минута - сведочи професорка.

Директор Техничке школе у Трстенику Милан Глиџић донео је одлуку о искључењу двојице ђака М.М. (18) и Н.Ж (17), док се И.К, дан пре седнице Већа исписао из школе.

Више јавно тужилаштво у Крушевцу од 23. новембра поступа по овом предмету,коме се прикључила и оштећена.У претходне две недеље о инциденту су се оглашавали Центар за социјални рад у Трстенику, Актив директора свих школа и образовних установа у том граду, бројни школски колективи и појединци.

Колектив Техничке школе је недвосмислено пружио подршку нападнутој колегиници, сматрајући да је она ђртва физичког,психичког и дигиталног насиља.Можда једна од најважнијих порука подршке стигла је од Ђачког парламента Техничке школе у Трстенику, коју похаша 635 ученика.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".