Француски председник Емануел Макрон стигао је у Вашингтон, у прву државну посету од кад је функцију председника САД преузео Џо Бајден, који ће га угостити у Белој кући.

Ово је ретка државна посета која има за циљ да истакне француско-америчко пријатељство, а не сурову економску конкуренцију између две државе, навео је Ројтерс.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Макрон ће покушати да убеди САД да је у њиховом интересу да не ослабе европске компаније у тренутку када се западни савезници суочавају са интензивном економском конкуренцијом Кине, за коју кажу да користи своју економску моћ као дипломатску полугу, пише британска агенција.

- Када је реч о убеђивању биће речено да очигледно постоји кинески изазов и да ми можемо да помогнемо да други у ЕУ прогледају у вези са тим. Али не можете тражити од нас да пристанемо на ИРА који је против нас - рекао је Ројтерсу француски дипломата који није желео да буде именован.

Француски лидер ће покушати да преговара о изузећима за европске компаније, по узору на оне које су већ добили Мексико и Канада, рекао је саветник француског председника.

Немачки произвођачи аутомобила, за које су САД велико извозно тржиште, су међу највећим жртвама пакета ИРА који субвенционише електричне аутомобиле произведене у САД, рекао је он.

Француски произвођачи аутомобила не извозе у САД, али Француска има велике произвођаче аутоделова, који би били погођени, додала је агенција.

Фото: Танјуг/АП

 

 

У Белој кући ће се разговарати и о питањима енергетике, а Француска се нада порасту сарадње у области нуклеарне енергије, додао је Ројтерс. 
Макрон жели да Француска изгради још нуклеарних реактора, али се бори са проблемима корозије у својим старим постројењима, навела је агенција.

Макрон ће, такође, отпутовати у Луизијану, првенствено да ода почаст француском наслеђу те америчке државе, али и да разговара о енергетским питањима, рекао је саветник француског председника.

Француски нафтни гигант Тотал Енерџис поседује велики терминал за течни природни гас у Мексичком заливу, а Макрон, који се жалио на високу цену америчког гаса, рекао је да ће покренути то питање у разговору са Бајденом.
 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".