Милан Миливојевић, из села Долови у Берковићима, најстарији Херцеговац преминуо је јуче у Требињу у 104. години живота. Миливојевић, који је рођен 1919., биће сахрањен сутра на градском гробљу Бањевци у Требињу.

Старац је живео са сином Савом и његовом породицом, али су га, како је рекао на прослави 100. рођендана, пазила сва деца једнако.

- Колико ме сви лепо пазе - видите и сами, па су ми припремили и две рођенданске торте, што нисам доживео у свом веку, а проживео сам баш цео век - река је тада Милан за "Независне", који је, за столом око кога су се окупиле четири генерације, с унуцима и праунуцима дувао у рођенданске свећице - први пут у животу.

 

 

Шалећи се да је успео умаћи Првом светском рату, родивши се годину након његовог завршетка, деда Милан је говорио да га ипак два рата нису мимоишла, Други светски и Одбрамбено-отаџбински рат, а најтеже му је било када су га заробили Италијани у Другом светском рату и када је с италијанске границе до куће пешачио пуних 19 дана.

Одмах по окончању Другог светског рата запросио је Спасенију, с којом је ашиковао и пре рата.

- Најлепше тренутке сам и доживео тада, када су ми се почела рађати деца и кад сам имао најслађи живот. Како су се они рађали, ја сам се осећао јачи, задовољнији и моћнији, три сина и три моје узданице - моје кћери, моје мезимице - говорио је тако поносни старина.

Био је, 66 година у браку са супругом Спасенијом, живећи тежачким животом и увек у великој заједници, али поштујући једно друго и остале укућане. То деда Милан сматра и рецептом за дуговечност јер, како додаје, није залудна народна пословица "Стрпљен - спасен".

- То је део рецепта за дуговечност, мада ја већ 40 година узимам мед, лимун и бели лук, што ме држи здравим и отпорним, а има ту и генетике, јер су сви моји мушки преци дуго живели - говорио је тада дека Милан за "Независне".

Миливојевићи и уопште Берковићани имају и генетске предиспозиције за дуговечност јер су у овом крају уобичајени стогодишњаци. Међу њима је био и Сава Бјелица из села Мече, који је умро са 106. година, а сличну животну доб и поред тешког тежачког живота имали су и преци деде Милана.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".