Једна од најпознатијих српских филмских, позоришних и телевизијских глумица Рената Улмански глумом је почела да се бави још као дете.

Ратне године донеле су многа старадања, а њој су, може се слободно рећи одредиле животни пут. 


Наиме, ова прослављена југословенска глумица се током рата скривала на тавану њене породичне куће. У тим тренуцима велика заштита и подршка јој је био редитељ Јеврејин Ерик Хецл, који јој је, да себи и њој прекрати време, држао часове глуме.

Показало се да је то било нешто што је касније било окидач за приступање Драмском студију при Народном позоришту који је завршила у класи Мате Милошевића, па потом постала и чланица националног театра, затим новосадског Српског народног позоришта, па Београдског драмског и најзад, Атељеа 212.


 У Југословенском драмском још увек игра у „Скакавцима“. А у последњем филму који је снимила пре две године, „Без степеника“, играла је са својим колегом кога више нема - Ђузом Стојиљковићем.
Осим глумом, Рената се бавила и превођењем. Она је превела више драмских текстова са немачког језика, и то Артура Шницлера, Франца Ксавера Креца, Хермана Данкера, Томаса Бернхарда и других.


Немачки, који јој је матерњи језик, научила је од мајке, док је енглески студирала на Филолошком факултету. Глумица је четири године живела и у Будимпешти.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/РТС коло- Званични канал

 

Највећи успех глумица Рената је остварила 1957. године, захваљујући једној од својих првих улога - као фрајла Јула у филму Поп Ћира и поп Спира, првом југословенском филму у боји.


Рената се удала за Мирка Тепавца, југословенског амбасадора и директора Политике. Он је био учесник Народноослободилачке борбе од 1941, а члан Комунистичке партије Југославије (КПЈ) од 1942. године.

У току рата био је на дужностима политичког комесара одреда, бригаде, дивизије.

 Била је добра пријатељица Ружице Сокић и Властимира Ђузе Стојиљковића. Рената има викендицу на Ади, где често одлази да се, како каже, дружи са природом. Иако у познијим годинама, глумица је чувала навику да три пута недељно на Ташмајдану преплива километар за сат времена.

Рекло би се да је здравље још веома добро служи и да је спремна на многе изазове, на које се не би усудиле ни неке много млађе колегинице. 

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Славна глумица Мира Бањац

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".