Одвојите их од осталог воћа

Осим ако нису у воћној салати или смутију, банане се не слажу добро са другим воћем! Највећи кривци за прерано сазревање банана су авокадо, брескве, парадајз, јабуке и смокве. Дакле, банане држи у посебној посуди!

Чувајте зреле банане у фрижидеру

Хладније температуре такође успоравају хемијско зрење. Кад банане сазру, ставите их у фрижидер. У реду је ако кора постане смеђа или чак црна, промена боје долази од пигмента у кори и не утиче на воће и његов укус и текстуру.

Фото: Профимедиа

 

Ако су банане огуљене, прелијте их соком цитруса

Као и кришкама јабука, додавање сока лимуна или лимете огуљеним бананама може да помогне у очувању њихове свежине. У основи, цитруси успоравају процес оксидације. Такође, можете да користите сок од наранџе од лимете или сок од ананаса. Ако сте банану већ насецкали, прелијте је кашичицом или две лимуновог сока.

Фото: Профимедиа

 

Замрзните их

Ако планирате да банане држате напољу дуже од неколико дана, можете да их ставите у замрзивач уместо у фрижидер. Смрзнуте банане трају најмање 30 дана, а могу да се једноставно одмрзну на собној температури. Комадићи смрзнуте банане такође су савршени за смутије. Обавезно користите кесице за замрзавање. Можете да замрзнете и неогуљене банане, међутим, у том случају кора банане ће врло вероватно потпуно да поцрни.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Блиц жена)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".