1 - PET

Налази се у већини флаша за воду и неким другим паковањима. Предвиђена је за једнократну употребу, а ако се користи поново, може доћи до разградње, може доћи до развоја бактерија и испуштања канцерогених супстанци.

2 - HDPE

Користи се за производњу флаша за млеко, за уље, за неке играчке и кесе. Сматра се међу најсигурнијим облицима пластике.

3 - PVC

Користи се за производњу флаша за уље, за дечје играчке и за омоте разних производа. ПВЦ је синоним за отровну пластику због тога што може да испушта разне токсине.

4 - LDPE

Користи се у најлону за обмотавање и у разним кесама, као и у кесама за паковање хлеба. Сматра се мање токсичном од остале пластике и релативно сигурне за употребу.

5 - PP

Користи се за једнократне пелене, за чепове за боце, за паковања за јогурт, маргарин, као и пластичне кутије на пример за ужину и сматрају се безбедним за употребу.

6 - Полистирен

Користи се у изради чаша за једнократну употребу, као и за паковања за храну за понети и паковања за јаја. Полистирени могу да отпуштају стирене, који су потенцијално канцерогени за људе. Требало би да се избегавају.

7 - Остало

Главна брига код ових пластика је потенцијал испуштања хемијских супстанци код прехрамбених производа и напитака. Једна од њих је БПА, Бисфенол А, који је иначе познат по поремећају рада ендокриног система.

Од њега се праве бочице за бебе, боце за хлађење воде и паковања за храну, преноси "Информер".

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".