Скај апликацију користили и за убиство на шинама

Лалић је почео сведочење о Скај апликацији те испричао да је све добио од Беливука.

- Што се тиче Скај апликације, први пут сам је користио 2017. од Беливука сам добио на поклон, а после убиства на шинама сам тај налог уништио. Од 2018. сам користио други налог, који сам имао до хапшења. Кад сам 2018. постао дистрибутер пренео сам га у своју дистрибутерску мрежу - рекао је Лалић.

Лалић је испричао да је група је планирала убиства Луке Перенчевића и Дејана Савића. Небојши Јанковићу је кавачки клан исплатио 100.000 евра за убиство у Црној Гори.

- Пошто сам постао дистрибутер за Скај апликацију добио сам приступ сопственом порталу, којим су прављени налози. Отворио сам и веб страницу, која је била преведена на осам језика и тако сам привукао одређени број клијената. Део клијената сам добио и од скај менаџмента - каже Лалић.

Лалић детаљно говори о начину на који функционише скај апликација и како је наручивао картице. Такође, говори и о продаји апликације и по којој цени су се кретале картице.

- Уочи хапшења сам имао 1250 активних корисника скаја. У свом апарату сам имао око 400 контаката. Продавао сам и Звицеру, Живковићу и другим припадницима кавачког клана. О свим продајама које сам остварио водио сам табеле. У њима су сви подаци, ко је поручио, платио, преузео уређај. Такође, сам радио и промоције у оквиру скај апликације. Ишао сам у Фанцуску и Турску, ширећи своју агентску мрежу - рекао је Лалић. - Прво је плаћање ишло преко банке, а после искључиво у бит коинима. Имао сам више извора од којих сам куповао бит коине. Уочи хапшења сам био око 60.000 евра у претплати на свом скај рачуну.

- Почетком 2020. сам видео да могу да видим у којој земљи се налазе уређаји оних који нису у мојој мрежи. Живковић ми рекао да проверим за Кожара и Хоџића.

Фото: П. Милошевић, АТА имагес

 

Од шкаљараца добили 700.000 евра

За пулт за сведочење је приступио окривљени сарадник Срђан Лалић. Навео је да је прошли пут пропустио да говори о отмици И.С. који је према оптужници жртва силовања. Поједини адвокати су се побунили због овога, али је судија казала да би она сигурно у наставку поступка Лалићу поставила питања везано за тај део оптужнице. Марко Миљковић је тражио реч и рекао да је прошли пут Лалић говорио по тезама и да је између осталог причао о случају И.С, али да није причао о отмици. Међутим, судија је рекла Лалићу да говори о том догађају.

- Затекао сам И.С. у сепареу унутар ресторана на стадиону, али није био везан. Речено да је шпијунирао око стадиона, да су га млађи навијачи већ претукли и да је на стадиону већ неко време. Отишао сам да проверим причу. Разговарао сам са И.С. он понављао како је плаћен хиљаду динара да шпијунира, али био је неуверљив, није био капацитет за топ. Било је приче и о неком сексуалном злостављању, али нисам баш сигуран у то, да ли је то било или као нека шала. Знам да му је у воду сипан кокаин, да је био под дејством дрога. Сугерисао сам да треба да га пусте, да се договори са њим да не пријави полицији. Он је после пуштен - испричао је Лалић.

- Поменуо бих да сам у лето 2020. са Бојаном Хрватином, Марком Будимиром и још некима, преузео на Новом Београду 700.000 евра од припадника шкаљарског клана. Тај новац смо однели у једну мењачницу на Дорћолу, а приликом отмице Милета Радуловића, речено да је тај новац однет као аванс за његово убиство - рекао је Лалић.

- Једном приликом сам 2020. године, био да погледам неки аутомобил са штеком, и тада ми је Беливук писао, тражио да једном контакту, пребацим килограм кокаина. По ту дрогу дошао један Албанац - наводи Лалић и додаје:

- За учешће у "рату" припадницима групе исплаћиване награде, мислим за заслуге у раду између кавача и шкаљара. Ја сам једном добио пет, други пут десет хиљада евра.

- Купио сам са појединима плац код Панчевачког моста, плац се водио на оца браће Будимир. Дејан Лазаревић, адвокат, је током мог боравка у притвору ме инструирао да цимера са којим сам боравио, да га наговорим да лажно сведочи у овом предмету, да оптужи тужиоце Бабића и Иванића да су Спасојевићу припремали неке папире из којих мора да научи, да су му претили и уцењивали.

Адвокати одбране тражили да Лалић не прича о Скај комуникацији
Један од адвоката је рекао да Лалић данас не може да говори о Скај комуникацији, како је то најавио на претходном претресу. Тражио је да се то забрани, јер нема одлуке већа да се та комуникација изводи као доказ.

На то је заменик тужиоца истакао да је Скај комуникација очито трн у оку одбране.

- Скај комуникација је коришћена у коминикацији. Ако окривљени сарадник прича о тој комуникацији, прича о кривичним делима. Докази о тим кривичноим делима су у тој комуникацији, како су извршена кривична дела, укљањање тела. Забрањивање да Лалић прича о комуникацији је забрањивање да прича о тим кривичним делима. Ми се противимо забрани да Лалић прича о скај комуникацији - навео је тужиоц.

Почео претрес, обратили се Миљковић и адвокат одбране
Након што је констатовала да су присутни сви оптужени, њихови адвокати, као и двојица заменика тужиоца за организовани криминал, судија Винка Бераха Никачевић је и званично саопштила да су одбијени предлози Миљковићевог браниоца, адвоката Владимира Петровића за изузеће свих тужилаца у хијерархији, од заменика ТОК, до републичког јавног тужиоца.

За реч се јавља адвокат Петровић, који наводи да се само наставља пракса да се битно нарушавају права окривљених.

Фото: ТВ Пинк принтскрин

 

- Ако се настави са кршењем права на правично суђење, желим да обавестим јавност да ће се судити у празној судници. Полиграф, који смо тражили сада нико не помиње - рекао је Петровић.

За реч се јавио Марко Миљковић.

- Ви судија нисте извршили увид у тезе које је Срђан Лалић направио. Судија ви сте рекли кад је Беливук давао одбрану да нећете користити записник који је Бојан Хрватин, сада окривљени сарадник, давао као осумњичени. У неким деловима је рекао да остаје при исказима које је дао у својству осумњиченог.

Доведени оптужени

У зграду Специјалног суда у Београду доведени су оптужени Вељко Беливук, Марко Миљковић и остали оптужени за припадност њиховој криминалној групи, који се налазе у притвору.

Пред већем, којим председава судија Винка Бераха Никачевић требало би да се нађе окривљени сарадник Срђан Лалић, како би наставио са својим сведочењем.

Претходни главни претрес је одложен јер је Миљковићев бранилац, адвокат Владимир Петровић тражио изузеће свих тужилаца у хијерархији, што је одбијено.

Слике испред суда где се наставља суђење Беливуку и Миљковићу.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".