Ватрена стихија прогутала је читав стан на другом спрату стамбене јединице у Улици бреза 3. Повређених није било, као ни других оштећених станова.

Поцрнели зидови, полупани прозори и ролетне, утучене комшије које пружају подршку породици несрећне жене, призор је који су репортери "Новости" јуче затекли испред солитера. Били су неми да било шта кажу.

- Спавао сам у другој соби када је букнуо пламен. Претпостављам да је супруга задремала са цигаром и запалила кревет, покушао сам да је спасем, нисам успео - са кнедлом у грлу кратко је рекао супруг несрећне жене.

Како нам је објаснио председник ГО Чукарица Срђан Коларић, када су у питању овакви несрећни догађаји грађани имају право да на основу извештаја ватрогасаца подносу захтев за помоћ.

Фото: З.Јовановић

 

 

- Општина је у могућности да помогне са 40.000 динара како би се породица снашла за прво време. Апелујемо на грађане да осигурају своје некретнине јер је то најбоља опција у случају овако немилих догађаја - каже Коларић.

Поводом пожара у Улици бреза 3 Милош Мајсторовић, командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд, рекао је да је у 95 одсто случајева узрок пожара људски фактор. Из тог разлога је Сектор за ванредне ситуације МУП покренуо кампању "Сачувајмо се од пожара".

- Елементарне непогоде чине тих преосталих пет одсто. Људи погрешно рукују електричним уређајима, а морамо повећати свест о начину како се односимо према пожару кроз превентивно деловање. Период је грејне сезоне, сигуран сам да имамо димњаке који нису очишћени и који се врло лако могу запалити. Хајде да делујемо превентивно и да их очистимо - апеловао је Мајсторовић.

Ватра у Улици бреза 3 планула је у недељу, у 5.45 у стану на другом спрату, у дому брачног пара Милошевић. Пожар је гасио 21 ватрогасац са пет возила.

САВЕТ: ИСКЉУЧИТЕ СТРУЈУ

Командант Мајсторовић је током гостовања истакао да ће Сектор за ванредне ситуације покушати у наредном периоду да едукује грађане како да делују превентивно. Ипак, уколико дође до пожара, како каже, треба проценити да ли постоји могућност да станар сам угаси пламен, а да не угрози своју и туђу безбедност.

- Затворите сва врата, ако можете искључите струју и паралелно са тим позовите 193 - рекао је Мајсторовић.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".