Возила која ће користити систем "Око соколово" од почетка 2023. године, пристигла су у Нови Сад. У питању је пет теренских возила "дациа сандеро", која су заједно са пратећом опремом плаћена 45,9 милиона динара, односно 78.000 евра по аутомобилу. Систем "Око соколово", које би у Новом Саду требало да заживи почетком 2023. године, зваће се "Нспатрол".

Иако су првобитне најаве биле да ће "Око соколово" у Новом Саду почети са радом током новембра, према незваничним сазнањима то ће се догодити почетком наредне године. Осим регистрације и обуке комуналних милиционера који ће управљати возилом и опремом, потребно је време и за пробни рад, када не би требало да буде кажњавања возача у Новом Саду.

То је за потврдио члан Градског већа за комуналне послове Здравко Јелушић.

- Након неколико састанака са стручним људима из области права, саобраћаја и заштите личних података, успели смо да припремимо градске одлуке за усвајање тако да се системом евидентирају само возачи који су заиста у прекршају, јер не желимо да отежамо нашим грађанима свакодневицу, већ да дестимулишемо бахато паркирање - рекао је Јелушић уз напомену да су камере које су купили највишег квалитета и перформанси.

ФОТО: Принтскрин/ Јутјуб/ Novi Sad 2022

 

Подсетимо, свако возило за кажњавање непрописног паркирања имаће пет камера са углом снимања од 360 степени, уз препознавање регистарских таблица. Такође, имаће четири камере високе резолуције које ће снимати нон-стоп, а користиће се за анализу ситуација. Уз то, биће опремљени и другом опремом неопходном за идентификацију прекршиоца.

- У првом кругу возила бележе прекршај, уколико се он и даље дешава у другом кругу, регистарске ознаке шаљу се у ЈКП 'Информатика', а даље прослеђују Министарству унутрашњих послова (МУП) - објашњава Јелушић.

Из МУП-а се подаци враћају "Информатици", која их сваког дана у поноћ прослеђује у "Поште", одакле ће се казне једном недељно слати на адресе прекршиоца. У случајевима да камере на аутомобилима не могу да препознају регистарске табле (прљаве су, прекривене или је гепек отворен), систем алармира возача, који обавештава колеге који су на бициклима да поступају у таквим случајевима. Геолокација таквог возила је видљива свима у систему.

- Систем аутоматски препознаје људска лица и замагли их на слици, чиме смо осигурали елиминацију људског фактора, личних познанстава и других негативних утицаја, односно, обезбедили смо једнакост грађана. Уколико је возило на 'белој листи', оно се неће даље процесуирати. Према Закону о безбедности саобраћаја, на тој листи ће бити полицијски службеници који обављају службену дужност, као и припадници комуналне милиције, радници комуналних служби који обављају своју делатност, као и ватрогасне службе и Хитна помоћ - рекао је Јелушић.

Иначе, казна за паркирање на зеленој површини износи 250.000 динара за правна лица, а 150.000 динара за непрописно паркирање на месту које није јавна површина. Казна за физичка лица која паркирају на зеленој или другој површини која није предвиђена за то јесте 25.000 динара.

Из новосадске управе су пре набавке возила навели да ће већ у првим данима примене "процесуирати" више од 1.000 прекршилаца дневно, пише портал 021.рс.

Нови Сад је, осим возила, купио и десет електричних бицикала које ће комунална милиција користити за исту намену, али у пешачкој зони, на тротоарима и бициклистичким стазама.

Када почетком 2023. године Нови Сад почне да користи "Око соколово" биће међу ретким градовима у Србији који примењују овај систем за кажњавање непрописно паркираних возача. Употребу је започео Београд пре две године, а затим је његов пример следио Ниш.

(021.рс)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".