Према предању, овај светитељ је написао прво јеванђеље – Свето јеванђеље по Матеју, па је познат и као јеванђелист Матеј.

Иако је у црквеном календару овај празник обележен црним словом, ипак верници са посебном пажњом празнују Светог апостола Матеја.

Према предању овај апостол није јео месо, већ се хранио воћем, житарицма и поврћем. Постоји старо веровање да на овај дан треба исплатити све дугове и порезе - све што сте икоме дужни треба да буде враћено.

То је иначе и пожељно с обзиром да се управо дан пре почиње са Божићним постом. Добар духовни старт започните измирењем дугова.

На овај празник се практикују разни обичаји, али најважнији су молитва и читање јеванђеља по Матији. Матеј се сматра заштитником цариника, порезника, банкара и рачуновођа, а неке породице у Србији прослављају Матијевдан као крсну славу. Матеј је био очевидац и сведок Исусовог живота и земаљске смрти, васкрсења и узношења на небо.

Свети Матија је био порезник, а живот му се потпуно променио када је почео да следи Исуса Христа и постао један од 12 апостола. Проповедао је хришћанство, исцељивао болесне и како наводе многи списи, чинио разна чуда.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".