1. Зоб

Лак први корак ка снижавању холестерола је да за доручак поједете чинију овсених пахуљица или хладних житарица на бази овса. Обезбедиће вас са једним до два грама растворљивих влакана. Ако додате банану или шаку јагода које сте замрзли, за још пола грама. Тренутне смернице, иначе, за исхрану препоручују унос 20 д- 35 г влакана дневно, а најмање 5 - 10 г треба да дође из растворљивих влакана.

Фото: Профимедиа

 

2. Јечам и друге интегралне житарице

Као и овас и овсене мекиње, могу помоћи у смањењу ризика од срчаних болести, углавном путем растворљивих влакана које испоручују и терају холестерол.

3. Пасуљ

Посебно је богат растворљивим влакнима. Има још један плус - потребно је неко време да се свари, што значи да се после оброка осећате дуже сити, а то је и један од разлога зашто је пасуљ корисна храна за особе које покушавају да изгубе тежину, што се често саветује срчаним болесницима.

А са толико избора (пасуљ, сродно сочиво, грашак...) и разноврсних начина да их припремите у време поста, задржаћете контролу над холестеролом.

Фото: Профимедиа

 

4. Патлиџан и бамије

Ова два нискокалорична поврћа су такође добар извор растворљивих влакана.

5. Ораси

Велики број студија показује да је једење ораха, али и бадема. кикирикија и других орашастих плодова добро за срце. Само 55 г орашастих плодова дневно може мало смањити лош ЛДЛ холестерол за око пет одсто.

Орашасти плодови имају и додатне хранљиве материје које штите срце на друге начине.

6. Биљна уља

Коришћење течних биљних уља као што су уља од сунцокрета, маслина, уљане репице, медитеранске биљке шафранике и других уместо путера, свињске масти или масти при кувању или за столом помаже у смањењу ЛДЛ-а.

Фото: Профимедиа

 

7. Воће

Јабуке, грожђе, јагоде, цитруси богати су пектином, врстом растворљивих влакана која снижавају ЛДЛ.

8. Храна обогаћена стеролима и станолима

Стероли и станоли издвојени из биљака повећавају способност тела да апсорбује холестерол из хране. Додају се у сок од поморанџе, чоколаду.

Такође су доступни као додаци. Узимање 2 грама биљних стерола или станола дневно може смањити ЛДЛ холестерол за око 10%.

9. Соја

Конзумирање соје и хране направљене од ње, попут тофуа и сојиног млека, некада се рекламирало као моћан начин за снижавање холестерола. Анализе показују да је ефекат скромнији — конзумирање 25 г сојиних протеина дневно (280 г тофуа или 2 1/2 шоље сојиног млека) може смањити ЛДЛ за 5 – 6 одсто, што никако не треба занемарити, пише "Стил".

Фото: Профимедиа

 

10. Масна риба

Конзумирање рибе (кад је током поста дозвољено) смањује ЛДЛ на два начина: не садржи засићене масти које повећавају ЛДЛ, а испоруком омега-3 масти у снижава лош холестерол.

Омега-3 масне киселине смањују триглицериде у крвотоку и такође штите срце, помажући у спречавању појаве абнормалних срчаних ритмова.

Препоручује се и конзумирање додатака с влакнима, упоредо с предложеним јеловником. Тачно је да нуде најмање привлачан начин за добијање растворљивих влакана, али две мале кашике обезбедиће вам око четири грама, покушајте с њима да поправите ситуацију, посебно ако имате изражене проблеме са срцем и крвним судовима због високог нивоа холестерола.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".