Истраживање које су спровели научници са једног универзитета открило је везу између здравља људи и месеца рођења.

Доктор Николас Татонети и његов тим стручњака спровели су истраживање о утицају месеца рођења на развој одређених болести.

Проучавали су медицинску документацију више од милион пацијената лечених у њујоршкој Презбитеријанској болници између 1985. и 2013. године. Резултати овог истраживања поклапају се са резултатима претходно спроведених истраживања у Шведској, Данској и Аустрији.

Стручњаци тврде да су шансе за развој астме знатно веће код особа рођених између јула и октобра, а ризик од развоја хиперактивности и поремећаја пажње код особа рођених у новембру.

Фото: Пиксабај

 

 

Људи рођени у марту имају већу вероватноћу да добију аритмију, конгестивну срчану инсуфицијенцију или болест срчаних залистака. Добра вест за људе рођене у мају – шансе да оболе од хроничних болести су изузетно мале, за разлику од оних рођених у октобру.

Ови подаци ће помоћи научницима да открију нове факторе који утичу на развој болести. Важно је да се људи не узнемире превише због ових резултата, преноси Задовољна.хр.

- Генерално, ризик од рецидива је заиста низак. Посебно ризик везан за месец рођења у поређењу са много утицајнијим факторима као што су исхрана и физичка активност, закључио је Татонети.

(Крстарица)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".