Ненад Баточанин, заменик начелника Прве управе савезног МУП-а (Обезбеђење објеката и лица) и Жељко Шкрба, бизнисмен и дизач тегова из Босне, добро познат органима гоњења, седели су у службеном "пежоу 306" са белим таблицама у власништву СМУП-а 26. новембра 2002. године, око 21.15, испред зграде у Улици Љутице Богдана 8. Кренули су били са термина малог фудбала, са стадиона Партизана, узбрдо ка Дедињу.

По неким индицијама, возило је или стајало или се кретало јако споро у тренутку када га је сустигао сиви или бели "ауди", модел 6 или 8, из кога је више починилаца отворило ватру из аутоматских пушака "калашњиков". Наводно је избројано -– на "пежоу" и на зиду куће број 8 - више од 60 хитаца. Неке процене кажу да је пуцано из три пушке, јер је догађај трајао прекратко да би се мењали шаржери.

"Ауди" се затим удаљио уз Улицу Љутице Богдана. Баточанин и Шкрба преминули су на месту. Обојица су били наоружани, али нису стигли да реагују услед изненадног напада. То двоструко убиство узбуркало је јавност.

Тадашњи министар унутрашњих послова Душан Михајловић одмах сутрадан изјавио је да је то освета мафије због бриљантног успеха његове полиције у случају убиства генерал-мајора полиције Бошка Бухе.

Зоран Живковић, савезни министар унутрашњих послова и Баточанинов старешина, саопштио је да му је Баточанин неколико дана пред убиство, самоиницијативно рекао да са Шкрбом игра мали фудбал, да Шкрба пролази кроз евиденцију по више веома незгодних основа, укључујући ту и могућност да познаје Жељка Максимовића Маку, за којим је расписана потрага због сумње да је умешан у убиство Бошка Бухе. Како је Живковић навео, Баточанин му је рекао да као министар то треба да зна, да са Шкрбом само игра фудбал. Живковић је дода да је саветовао Баточанина да више не игра фудбал са таквом особом.

Зашто га Ненад Баточанин није послушао? То би, кажу неки полицајци, могао да буде кључ целе приче.

Фото: Н. Фифић

 

Жељко Шкрба, босански Србин са занимљивом прошлошћу, био је, између осталог, и шампион у дизању тегова, као и добар кондициони тренер многима, укључујући и певача Здравка Чолића. Осим тога, рекао је тадашњи извор "Времена", Шкрба је имао одређену улогу у скривању Радована Караџића и Ратка Младића, као и да је та улога била финансијско-логистичке природе.

Напад када је убијен није био први на Шкрбу, јер је претходно био повређен у експолозији аутомобила, а једном је и пуцано на њега у Сарајеву.

Он је такође био довођен у везу и са убијеним кумом Жељка Максимовића Маке, из чега се после родила прилично натегнута теорија о "освети" Максимовићевог ганга држави, а због хапшења Николе Маљковића и екипе.

Фото: Н. Фифић

 

Ненад Баточанин био је успешан каратиста, важио је за вредног и паметног, а завршио је Факултет безбедности у Скопљу, једину такву високошколску установу у СФРЈ. Његови пријатељи и познаници описивали су га као скромног, поштеног и коректног, изврсног полицијског професионалца.

Баточанина је, као запослени у МУП, једно време радио и у обезбеђењу Слободана Милошевића, али је одатле удаљен и маргинализован 1998, наводно зато што га "Мира није волела".

После петооктобарског преврата позван је у савезни МУП, где се бавио обезбеђењем лица и објеката; убрзо је напредовао до заменика начелника управе.

Фото: Н. Фифић

 

Убице Баточанина и Шкрбе никад нису идентификоване.

(Рудар 7)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".