Кинески председник Си Ђинпинг рекао је лидеру Северне Кореје Ким Џонг Уну да је Пекинг вољан за сарадњу са Пјонгјангом на светском миру, преносе севернокорејски медији. Ова Сијева порука долази неколико дана након што је Северна Кореја испалила интерконтиненталну балистичку ракету изјављујући да ће се сопственим нуклеарним оружјем суочити са оним што види као америчку нуклеарну претњу. 

Северна Кореја је извела серију лансирања протеклих недеља те су порасли страхови да се припрема седмо нуклеарно тестирање, иначе прво од 2017. године. 

Си је у поруци Киму рекао да је Пенкинг спреман за сарадњу на "миру,  стабилности, развоју и напретку регије и света, објавила је службена севернокорејска новинска агенција КЦНА, преноси хрватски Индекс.

Фото: АП

 

Кинески председник сматра да је сарадња потребна јер се промене у свету, времену и историји одвијају на до сада невиђене начине, преноси КЦНА наводећи поруку за коју кажу да је примљена као одговор на Кимове честитке након што је Сију прошлог месеца додељен трећи мандат. 

Пре неколико дана сусрели се Си и Бајден

Неколико дана пре севернокорејског лансирања ИЦБМ-а, Си се састао са америчким председником Џо Бајденом на маргинама самита Г7 на Балију. Бајден је изразио увереност да Пекинг не жели даљу ескалацију Пјонгјанга. Званични Вашингтон поручује како жели да Кина, најважнији савезник Северне Кореје, искористи свој утицај како би обуздала ову азијску земљу. 

Чини се да је пројектил лансиран 18. новембра био најновији севернокорејски ИЦБМ с потенцијалним дометом до америчког копна. Савет безбедности Уједињених нација одржао је отворени састанак због лансирања, на којем су САД, Британија, Француска и Индија, међу осталих 14 држава, "снажно осудили" поступке Пјонгјанга.

Фото: Танјуг/АП

 

Међутим, неименовани западни дипломата рекао је за АФП да су Кина и Русија изабрале да не стану иза заједничке изјаве у понедељак. Раније овог месеца САД су оптужиле Пекинг и Москву да штите Пјонгјанг од даљег кажњавања.

Подсетимо, у мају ове године Кина и Русија су ставиле вето на напоре, које су предводиле САД, за строже санкције Северној Кореји због ранијих лансирања. Пјонгјанг је већ под вишеструким санкцијама због својих нуклеарних и програма балистичких пројектила, а Кина чини више од 90 посто билатералне трговине те земље.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".