Метеоролог Марко Чубрило објавио је на свом Фејсбук профилу временску прогнозу до краја новембра и почетак децембра.

- Пред нама су типични касно, јесењи дани. У петак мало више сунца у односу на неколико протеклих дана. Ветар ће бити углавном слаб, северозападни, док ће се дневни максимум кретати од +4 до +11 степени Целзијуса. За викенд ће ка нама струјати мања количина хладног ваздуха са севера док ће се мало осетити и утицај циклона над Сицилијом. Опет ће бити претежно облачно и често тмутно, али углавном суво време.

Повремених падавина би од суботе увече до недеље после подне могло бити над средишњим, јужним и југоисточним деловима БиХ, већим делом Ц. Горе, југом, југоистоком и југозападом Србије. Преко 700мнв биће услова за суснежицу и снег. Над осталим пределима углавном суво и прохладно. Дневни максимум у мањем паду и требао би се кретати од +3 до +8 степени Целзијуса, што је мало испод просека за крај новембра", написао је меторолог и додао:

- Током већег дела следеће недеље ка нама ће са североистока струјати сув и прохладан ваздух, док ће се још један слаб циклона формирати над Јонским морем и његов утицај ће се ограничити на крајњи југ региона.

 

 

Он наводи и да "око 5.12. постоји најава измештања језгра антицона више ка Скандинавији и Великој Британији при чему би се ка нама отворио већи простор за упад хладније ваздуше масе са североистока те је могуће и конкретније захлађење".

- После тог датума ансамбле чланови оба модела дају мугоћност појаве снега и у низијама региона. Видећемо како ће се синоптика тачно одвијати ка се тај датум прибижи. Дугурочни ЕЦМWФ (ЕПС) све до 17.12. има сигнал за температуре испод просека над нашим делом Европе. Проблем за одржавање ове хладне синоптике могло би бити прогнозирано јачање западних ветрова после 10.12. Наредних дана права, касна, јесен уз доста облака и релативно ниске максимуме. Сви изнети подаци и процене су резултат моје обраде и тумачења нумеричких модела, за званичне информације пратите државе прогностичке заводе - нагласио је метеоролог Чубрило.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".