Како бисте испоштовали велики Божићни пост и причестили се 7. јануара, ових правила треба да се придржавате.

У току целог овог поста не једемо месо, бели мрс и јаја. Уље и вино су дозвољени свим данима осим среде и петка који се посте „на води“.

Риба се једе сваке суботе и недеље као и на Ваведење Пресвете Богородице, чак и ако празник падне у среду или петак. Последња недеља Божићног поста пости се строже, без употребе рибе, а по могућности „на води“.

Фото: Т. Валић

 

На Бадњи дан се не употребљава ни уље ни вино, већ се обавезно пости „на води“.

Према правилима поста и по речима Светог Јована Златоустог, телесни пост не треба користити ако није повезан са постом духовним.

"Немојте ми рећи: "Толико сам дана постио, нисам јео ово или оно, нисам пио вино, ишао сам у грубој одећи. Реците нам да ли сте од љуте особе постали тихи, од жестоке постали нежни. Ако си у себи пун злобе, зашто си мучио своје тело", речи Јована Златоустог преносе се у црквеним књигама.

Фото: Д. Јелен

 

У Светом писму је записано "воли ближњега свога као самога себе", што значи да је човек човеку брат и да треба да будемо толерантни, да поштујемо и помажемо другима, а то можемо само ако нисмо љути и себични.

"Не треба да мучимо тело постом ако ћемо да се љутимо, ако ћемо да се свађамо и да желимо зло ближњем. У посту се треба покајати, исповедити, размислити, олакшати душу и очистити се. Треба праштати и поступати чиста срца", приповедају свештеници.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".