Многи људи се одлучују да јутро започну шољом топлог чаја, док друга страна, пак, тврди да нема ништа лепше од јутра које почиње уз мирис кафе.

А, шта кажу експерти?

- И чај и кафа могу бити изврсни као здрави напици. Главна ствар код кафе је да желите пити праву ствар - каже Џејми Логи, нутрициониста и славни лични тренер.

Док кафа има више антиоксиданса, чај је заиста победник када је у питању храњивост, према Логију. "Чај је већи 'чистач' организма, посебно црвена детелина, ђумбир или хибискус”, објашњава он. "Зелени чај је сјајан избор јер садржи антиоксиданса и витамина Ц колико и наранџа."

Ако је ваш главни циљ од напитка додатна енергија и фокус који ће вас водити кроз дан, добра вест је да и чај и кафа могу послужити сврси.

Фото: Профимедиа

 

Ипак, оно што је најважније јесте утврђивање количине кофеина која најбоље делује на ваше тело, истиче Келси Хамптон.

- Проналажење 'слатке тачке' уноса кофеина, било из кафе или чаја, може побољшати фокус и пробудити ваш мозак - каже она.

Међутим, превише кофеина може изазвати претерану будност, трему и убрзан рад срца што може довести до осећаја тескобе.

Ова ће равнотежа бити различита за свакога, па ћете сами морати осетити шта тачно вашем телу одговара.

Будући да чај природно садржи мање кофеина (зелени чај има отприлике десетину количине кофеина у типичној латте кафи, према Huffington Postu, с њим можемо лакше избећи прекорачење овог кофеинског прага.

Фото: Профимедиа

 

Притом, чај садржи и природни елемент против нервозе. "Не само да чај има много мање кофеина, већ садржи и Л-теанин, аминокиселину која повећава активност неуротрансмитера званог ГАБА у мозгу", објашњава др Џош Акс.

- Студије показују да ГАБА има природни умирујући учинак и може играти улогу у превенцији анксиозности и депресије. -

Стручњаци такође наводе да би зелени чај могао имати и велике користи када је образац спавања у питању: "Доказано је да зелени чај заправо може побољшати квалитет вашег сна."

Као још једну предност за љубитеље чаја, стручњаци издвајају да би шоља чаја од лимунске траве или метвице могла помоћи да уста буду здравија.

Предности кафе

Нека истраживања открила су да кафа може бити корисна за људе са различитим здравственим проблемима, укључујући дијабетес типа 2 и здравље срца, говоре поједини експерти. 

Још једна здравствена добробит кафе је њен висок ниво антиоксиданса. Једна шоља кафе садржи више антиоксиданса него једна шоља чаја. 

Кафа такође надмашује чај по количини полифенола, микронутријената препуних антиоксиданса који могу побољшати пробаву, помоћи у превенцији неуродегенеративних и кардиоваскуларних болести, па чак и помоћи у регулацији телесне тежине. 

Добробити чаја

Предности чаја сличне су онима које повезујемо са кафом, иако мало ублажене: једна шољица чаја обично садржи мање кофеина по порцији него шоља кафе, а полифеноли такође нису доминантни. За некога ко жели велики кофеински хит, то је недостатак - али за некога ко се бори с штетним учинцима кофеина, чај је вероватно бољи. Свеукупне здравствене добробити чаја увелико се разликују у зависности коју врсту конзумирате.

Па… кафа или чај?

Нажалост, нема правог одговора. Као што су експерти истакли, све зависи од особе која бира шта ће пити.

Било да се ради о биљном зеленом чају или ароматичној шољи кафе коју пожелите чим се пробудите, ви најбоље познајете своје тело. Стога га послушајте и дајте му оно што му треба.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".