Свака трећа жена у Србији верује да је породично насиље над женом приватна ствар, показује истраживање Организације за европску безбедност и сарадњу.


У саопштењу Поверенице за заштиту равноправности и америчке амбасаде поводом Међународног дана борбе против насиља над женама и почетка кампање "16 дана активизма против насиља над женама", подсећа се да сви морамо да имамо друштвену и моралну обавезу да пријавимо сазнање или сумњу на насиље и да смо као друштво спремни да пружимо подршку.

Насиље над женама је резултат родних стереотипа, родне неравноправности и културолошких норми, каже се у саопштењу и додаје да проблем насиља над женама оставља озбиљне последице на друштво у глобалу, не само на здравље и добробит саме преживеле.

Сваки нови случај, отвара питање одговорности свих нас и спремности друштва да препозна, реагује и створи окружење које ће пружити подршку, емпатију и сигурност.

Фото: Профимедиа

 

Насиље у породици, партнерског и не-партнерско је озбиљан проблем који несразмерно више погађа жене и девојчице.

Забрињавајућа је чињеница то што је за многе жене њихов дом постао најнесигурније место за живот, а посебно опасан тренутак за жену је када се одлучи да напусти насилника.

Много жена из различитих друштвених група трпи насиље, али су старије жене, Ромкиње и жене са инвалидитетом у додатном ризику и оне се изузетно ретко усуђују да пријаве насиље.

Фото: Архива Новости/Илустрација

 

Оно што као појединци и као представници институција морамо радити је да разбијамо стереотипе и да пружамо подршку жртвама породичног насиља, без осуде и критике, указује се у саопштењу.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".