Свет је у историји видео разне фудбалске таленте, али јако се мало њих може мерити са статусом који је Диего Марадона постигао током своје 21-годишње каријере. Златни дечак (Ел Пибе де Оро) био је аргентинска легенда заслужна за увођење боемског приступа фудбалу, пише Фирст Пост поводом друге годишњице Марадонине смрти.

Безбрижан став најавио је нову еру модерног фудбала. Од подизања другог наслова светског првака за Аргентину 1986. до умешаности у контроверзе повезане с дрогом, Марадонин живот био је ''лудачки''. Пре тачно две године, 25. новембра 2020., планета је изгубила легенду с чаробним стопалима.

Током своје славне каријере, Ел 10 је мучио многе дефанзивце широм света својим изванредним додирима и спектакуларним дриблинзима. Марадона је одиграо 91 утакмицу за Аргентину и постигао 34 гола. Имао је и блиставу клупску каријеру те је уписао 259 голова у 490 наступа.

Ово су његови најбољи голови:

Овај гол, који је у Италији описан као "божанствен слободан ударац", покренуо је славну причу о Марадонином успону до најбољег играча у историји Наполија. Стигао је у великој утакмици против Јувентуса с Мишелом Платинијем 1985.

Марадона је постигао 115 голова за Наполи, али мало их се може мерити с овим невероватним лобом који је помогао његовој екипи да разбије италијанског првака Верону 5:0. Чим је угледао голмана изван линије, распалио је према голу, а лопта је погодила супротни горњи угао и ушла у мрежу.

И вероватно његов најпознатији гол, с њим је ушао у вечност. У Мексику на СП 1986. године дао је Енглезима гол руком, по којој је касније постао познат као ''божија рука''.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".