Како смо објавили јуче, стигао је извештај Полицијске станице Трстеник и синоћ је, према последњим сазнањима "Новости",  оштећена,  професорка Марија Стевановић, позвана да се изјасни о догађају.

Инцидент у учионици у коме је професорка била жртва физичког, психичког и дигиталног насиља практично је потпуно реконструисан.

- Ђаци И.К. (17), Н.Ж. (17) и М.М. (18) закаснили су за час, што им није био први пут. Како се види на снимку, који ће бити уврштен у доказни материјал, пре него што је Н.Ж. измакао столицу професорка му је сугерисала кроз питање да није пристојно некоме стајати иза леђа  -наводи извор “Новости”. - Потом је Н.Ж., измакао столицу, док су И.К. и М.М. снимали догађај. Тачније, инцидент је 24 сата био на Инстаграм сторију, где је претходно био уживо преношен. Касније је и дељен преко вибера.

На тужиоцу за малолетнике је одлука о евентуалном покретању “претходног поступка” (попут предистражног у случају пунолетне особе). Уколико се крене у поступање, могућа су два сценарија: примена васпитних налога, који је више едукативно средство, без покретања кривичног поступка, или покретање “припремног поступка” судији за малолетнике (слично суђењу пунолетнику), што може повући и кривичне санкције. Независно од тужилачког поступања, одвија се васпитно-дисциплинских поступак.

Последња незванична информација из извора блиских школи је да родитељ једног од ученика, за кога је Веће јуче предложило меру искључења, размишља да тужи школу. Званичне тужбе, међутим, још нема. “Новостима” је у Основном суду у Трстенику потврђено да она није заведена у овој установи, што нам је предочено и у Привредном суду у Краљеву.

Саговорници "Новости" у школском колективу, који је једногласно подржао колегиницу, не искључују могућност да до тужбе дође, уколико се усвоји предлог о искључењу. То би онда, сматрају, био трећи покушај да се спречи окончање васпитно-дисциплинског поступка.

Прво је, како су “Новости” откриле, отац Н.Ж. (17), ученика који је измакао столицу професорки Марији Стевановић, приложио медицинско мишљење о психичким тегобама свог сина, што је била тема претпоследње седнице Наставничког већа. Потом је јуче, како су “Новости” сазнале, уочи заседања последње седнице, обавестио школу да не може да присуствује заседању дисциплинске комисије, јер мора да буде у болници.

Наставничко веће је на крају једногласно предложило да се осим Н.Ж. (17), из школе искључи и М.М. (18), док се И.К. (17) дан раније исписао из школе и тиме објективно предухитрио конкретне санкције. У Правилнику о васпитно дисциплинској и материјалног одговорности ученика стоји да је, “уколико се у току трајања поступка, ученик испише из школе, школа у обавези да у преводницу унесе напомену да је против тог ђака покренут поступак”.

Коначно решење о исходу поступка даје директор школе.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".