Каква год да је ситуација у домаћем фудбалу, јавност се сваког пута нада да ће наши представници имати макар значајнију улогу на највећој фудбалској смотри, а добри резултати у претходном периоду пред Мундијал у Катару само су додатни ветар у леђа за таква надања. 

Случај је хтео да премијера фудбалске репрезентације Србије на СП буде са можда и највећим фаворитом - Бразилом. Интересантно је присетити се пређашњих мундијала и романтичних прича из историје "најважније споредне ствари на свету".

"Нпортал.рс" је за вас припремио прегршт занимљивих тема, извештаја и фотографија са ранијих светских првенстава у фудбалу у оквиру рубрике "Ретро Мундијал", а сада се осврћемо на незаобилазну је тему - Италију 1990 и последње мечеве велике Југе пре распада на неком од Мундијала.

Актуелни селектор фудбалске репрезентације Србије, Драган Стојковић Пикси, био је један од учесника тог првенства - узданица тадашњег тренера Ивице Осима.

 

 

Југославија је у групи стартовала лоше (пораз од Немачке 4-1), али су након тога уследиле боље партије (победе над Колумбијом 1:0 и Емиратима 4:1). У осмини финала је пала Шпанија на продужетке (2:1), а онда је дошло четвртфинале и драматичан меч са Марадонином Аргентином. После регуларних 90 минута и додатних 30 у продижецима, Југославија је испала на пенале - 4:2 (и Пикси је био један од оних који су промашили ударце са 11 метара).

Колико је амбициозан и спреман на надметање данас, Стојковић је у истој мери био и те 1990. У интервјуу који је недељу дана пре старта Мундијала дао за магазин "Ослобођење'' он је испричао како сања о финалу - и то са Бразилом, а за крај разговора самоуверено је поручио: "Нек' се чувају сви, јер сваког можемо добити!" Преносимо га у целости:

Драган Стојковић Пикси, ас над асовима, већ жури завршници

САН О ФИНАЛУ

"Нисмо оптерећени трофејима, али снови иду далеко и до финала где сањам да се сретну Бразил и Југославија, каже Стојковић."

Желели су га сви велики европски тимови, банкари спремали чекове, а он се већ пре Мундијала ''нашао'' у Марсеју, као сувенир којег је чувени председник Тапи платио с неколико милиона долара; Драган Стојковић. Ас над асовима. Можда и први човек Мундијала, како то Сушић најављује.

Свака част Папету, с њим је све лакпше. Велики је то играч, човек. Али, до првог човека на Светском првенству далек је пут.

Ко може бити бољи?

Фото: Архив Борбе

 

 

- Може и Сушић, може и Марадона, Ван Бастен, Гулит, Хеслер, а тек Бразилци...

Њихову игру обожавате?

- Наша је проткана сличним духом, некако смо најближи по схватању, прилазу. 

Да ли је то адут?

- Не знам хоће ли бити, али знам да ће свако страховати од нас, да нас нико не би "пожелео" у другом кругу као ривала.

Фото: Н. Скендерија

 

 

Први смо већ прошли?

- Убеђен сам. Бољи смо од Колумбије и Емирате, а са СР Немачком смо у најмању руку равноправни.

Кога бисте желели даље?

- Нама је свеједно, јер нисмо оптерећени трофејима. Истина, жудимо за полуфиналом, финалом, али не бих се смео коцкати с тим обећањима.

Знате ли финалисте?

- Ни Вава их не зна! Само верујем да би то могло бити европско јужно-америчко финале.

Дакле, Југославија-Бразил?

- То би била лепота, сан.

А домаћин - Италија?

- Њихов адут је публика, најватренија на свету. Само, не знам да ли ће им то бити довољно за победнички лет.

Холандија?

- Холанђани имају највеће асове, зато су на свим топ-листама међу фаворитима.

А СР Немачка?

Фото: Н. Параушић

 

 

- У овом часу има бољих. Но, у фудбалу све је могуће, па да и Бекенбауерови изабраници стигну до звезда.

Још слово о плавима?

- Нек' се чувају сви, јер сваког можемо добити!

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Борбе", а овај чланак је изашао у "Магазину Ослобођење", 31. маја 1990. године. *

БОНУС ВИДЕО - ПИКСИ, ВИДИМО СЕ, БРАТЕ! Кад Драган Стојковић Пикси дође на меч Радничког из Ниша

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".