Празник Мратиндан је у црквеном календару уписан црним словима као: Свети краљ Стефан Дечански - Мратиндан. Мратиндан је дан светог Мартина којег су Срби славили на исти дан док су били по старијем календару, који је сачуван и слављен у римској цркви на исти датум, по јулијанском. Идентична поклапања су и у вези Светог Вида 15. јуна или Михољдана. Михољдан нема везе са Св. Киријаком Отшелником него са Михаилом.

Краљ Стефан Дечански био је ослепљен као млад и пет година провео је као заточеник у Цариграду, задивљујући својом мудрошћу и кроткошћу. Како учи православље, када се навршило пет година тамновања, јавио му се свети Никола и вратио му вид.

Зато је данашњи празник заветни дан за све који болују од очних болести.

У знах захвалности, свети Стефан подигао је храм Високи Дечани, испод Проклетија код Пећи, у којем почивају његове свете мошти.

Некада се на овај дан у народу прослављао Свети Мартин. Црквеном одлуком на овај дан премештена је слава посвећена српском краљу.

Народ га је по Светом Мартину који се раније прослављао истог дана прозвао народском варијацијом - Мрата.

Откуд баш "Мрата"?

У време постојања јединствене хришћанске цркве и једног (јулијанског) календара на данашњи дан славио се празник Св. Мартина. Овај светац је у земаљском  животу био војник којем се због своје хуманости јавио у сан Господ Исус Христ, због чега је он напустио војну службу и крстио се. Убрзо затим се замонашио. Био је еписког града Тура у дашањој Немачког и водио је велику борбу са паганима и аријанским јеретицима. Преминуо је 397 године.

Фото: Википедија

 

 

У скоро свим нашим крајевима данас се обележавају крсне и заветне славе. Многи су и крштени његовим именом.

Народна веровања на овај дан

У народу постоји изрека "свети Мрата, снег на врата", којом се означава почетак хладног и снежног периода године.

Верује се да време на Мратиндан означава и каква ће бити надолазећа зима. Ако је дан магловит зима ће бити променљива, а ако је ведар и сунчан, биће мраза.

Такође, према веровању Мрата у ове дане сазива све вукове и одређује им где ће и колико оваца појести. Он гледа колико ко ради, а онда већа с вуковима и усмери их чије овце да подаве.

Верује се да домаћин који је грешан и не поштује Светог Мрату ове године у торовима може да очекује гладног вука.

Црквеном одлуком на овај дан премештена је слава посвећена српском краљу. Заветни је дан свих који болују од очних болести. Сматра се и заштитником вукова. У народу се и данас чује изрека: "Свети Мрата, снег на врата", којом је означен почетак хладног и снежног периода године.

Према веровањима у појединим деловима Србије, ако на данашњи дан домаћин прихвати кућне послове на себе, укућанима ће кренути набоље, али ако се понаша размажено и негодује, година ће бити лоша.

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".