Многи парови не могу ни да замисле идеју да кревет не деле са особом коју воле. Једноставно, спавање у истом кревету пружа нам осећај сигурности и доживљавамо га као нешто потпуно нормално.

Ипак, чини се да се овај тренд широм света мења, а истраживачи су открили да 10 посто парова из Француске који живе заједно сада спавају у различитим собама, а још 6 посто би то желело - али се плаше последица. Студија Ифоп-а открила је да више од 20 одсто парова старијих од 65 година спава у одвојеним собама; али нису само старији људи. Извештаји сугеришу да млади људи све више бирају и да спавају у одвојеним креветима.

Фото: Профимедиа

 

Многима није јасно шта се дешава и како долази до људи све чешће бирају да имају свој кревет само за себе. У британксом "Independent-u" појавио се чланак у коме се говори да многи дају предност свом благостању, те да нису спремни да жртвују квалитет свог сна и да се изложе свим последицама до којих са тим долази.

Студије показују да неадекватна количина сна може утицати на способност вашег мозга да зпамти, а несаница може бити повезана са слабијим имунолошким системом. Чини се да наука подржава идеју да је наша способност да регулишемо своје емоције смањена након лошег сна; а сада знамо да спавање од само шест сати ноћу може довести до 200 посто повећаног ризика од можданог удара или фаталног срчаног удара, према истраживачком раду из 2021. године. Мањак сна може довести и до тога да ваш мозак развије већу концентрацију бета амилоида - токсичног протеина који је повезан са Алцхајмеровом болешћу. Може повећати ризик од развоја рака црева, простате или дојке касније у животу. Супротно томе добар сан може помоћи у регулацији крвног притиска и може вас учинити срећнијим.

Фото: Профимедиа

 

Чињеница је да када имате проблема са спавањем, свако померање може да вас пробуди или разбуди, а ако се на то додају хркање, прича или шутирање, постаје јасно зашто све више људи жели да спава одвојено. Ипак, ово остаје табу. Многи нису спреми да отворено признају да не воле да деле свој јорган са својом другом половином.

Често постоји изостанак одлуке да се спава одвојено, те како се наводи у поменутом чланку, остаје утисак да људи мисле да би овакав потез могао да имплицира да је однос готов или да ће физички аспект везе бити незадовољавајући.

Чврста и стабилна везе између две самосталне особе које се воле готово сигурно неће трпети због одлуке да спавате заједно или неспавате заједно. Љубав и секс немају везе с физичком потребом за спавањем. Наш живот данас је доста флуиднији, послови се не обављају само у нашој временској зони, а кућа за многе људе није једино стално пребивалиште с обзиром на потребу да се све више путује. Оваква организација живота онемогућује да сваку ноћ проведете у загрљају вољене особе, утиче ли то на вашу везу?

Фото: Профимедиа

 

Уколико приметите да вам више прија да спавате у одвојеним креветима поразговарајте искрено са својим партнером, објасните му и омогућите му да разуме, постоји много начина да му покажете да га волите и бринете за њега, а да не морате да трпите да вам хрче на уво целе ноћи; или да се преврне и случајно вас удари у доњи део леђа. Нема потребе да се стидите својих потреба, као што се не стидите да му кажете да сте гладни. Уколико ћете се ви осећати боље и одморније, сигурно да ће и њему бити драго да вам пружи тај мали уступак, који ће омогућити да имате више енергије да му се посветите када сте будни.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Independent/Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".