Мандела ефекат је добио име по Нелсону Мандели када су људи били убеђени да се сећају смрти Нелсона Манделе пре његове смрти. Људи су убеђени у њихова сећања и убеђени су да су стварна и то ствара колективно сећање које је потпуно погрешно.

Ево и неких примера Мандела ефекта:

Душко Дугоушко и дружина

Многи су одрастали уз цртаће ''Луни тунса'' и памте дупло ''О'' на два места, односно појављивање ''Looney Toons''. Међутим, иако ''Toons'' јесте скраћено од ''Cartoons'' што значи цртаћи - ово није исправно. Писало је ''Looney Tunes''.

Монопол

Господин Монопол, заштитно лице друштвене игре нема монокл! Можда највећа заблуда је да ова фигура носи монокл уз свој бизнис аутфит са својим препознатљивим шеширом.

Пикачуов реп

Херој популарног цртаћа Покемони је у центру једне од ових мистерија. Многи памте жутог пријатеља са црним флекама на врху ушију и репа. Међутим, то није било тако, он нема црну флеку на врху репа.

Мики Маус

 

 

Сви памте Дизнијевог миша који је многима улепшао детињство. Већина га памти са црвеним трегерима, међутим, он трегере није носио.

''Лук, ја сам твој отац''

Популарна сцена из ''Ратова звезда'' када се сусретну Лук Скајвокер и Дарт Вејдер је постала култна и често цитирана. Међутим, Дарт Вејдер никада није изговорио ''Лук, ја сам твој отац'', већ је рекао ''Не, ја сам твој отац''.

Огледалце, огледалце

Иако на наш језик преведено и синхронизовано, зла краљица заправо ово никада није рекла. Она се обраћала чаробном огледалу у оригиналној Дизнијевој верзији.

Да ли је и вас погодио Мандела ефекат?

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".