- Генерал Колин Л. Пауел, бивши амерички државни секретар и председавајући Здруженог генералштаба умро је јутрос услед компликација ковида-19 - навела је породица на "Фејсбуку".

Фото: Танјуг/АП

 

- Изгубили смо изванредног и вољеног супруга, оца, деду и великог Американца - истакла је породица, додајући да је Пауел био потпуно вакцинисан.

Генерал Пауел био је 65. амерички државни секретар, од јануара 2001-јануара 2005, у администрацији Џорџа Буша. Постао је четврти највиши не-белац у историји владиних служби и први Афроамериканац у извршној власти, а пре тога је био највиши Афроамериканац у војсци САД. Као генерал Војске САД, Пауел је такође служио као саветник за националну безбедност (1987—1989) и начелник здруженог генералштаба (1989—1993).

ЦНН наводи да је Пауел био истакнути професионални војник који је од борбених дужности у Вијетнаму постао први црни национални безбедносни саветник током краја председништва Роналда Регана, те најмлађи и први афроамерички председник Здруженог генералштаба Оружаних снага САД под Бушом.

У време кад је Пауел био на челу Здруженог генералштаба, уследила је интервенција у Босни.

Његова национална популарност порасла је након победе коалиције на челу са САД у Заливском рату, а неко време средином деведесетих сматрао се водећим претендентом за првог црног председника Америке.

Али, његова репутација је упрљана након што је, као Бушов државни секретар гурао лажне обавештајне податке пред Уједињене нације да заговара рат у Ираку, што је касније назвао "мрљом" у свом досијеу, пренео је ЦНН.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".