Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да ће Турска извршити нападе на курдске милитанте тенковима и копненим снагама што је пре могуће, а након што су узвратни удари између турских снага и курдске милиције ИПГ ескалирали дуж сиријске границе.


Ердоган је рекао да турске снаге авионима већ неколико дана нападају курдске терористе на северу Сирије, а да је циљ да их елиминишу што пре и нападима тенковима и копненим снагама, пренео је Ројтерс.

Претходно данас је Турска позвала АД да обуставе подршку милицији сиријских Курда ИПГ после ескалације узвратних удара дуж турско-сиријске границе.

Фото: Танјуг/АП

 

Турска је саопштила да је сиријска курдска милиција ИПГ убила три особе у минобацачким нападима из северне Сирије у понедељак, након турских операција против милиције током викенда. Та је акција уследила због бомбашког напада у Истанбулу 13. новембру у којем је погинуло шесторо људи, а за који Анкара оптужује забрањену Радничку партију Курдистана и курдске групе на северу Сирије које су са њом у вези.

Сиријске демократске снаге (СДФ) предвођене ИПГ саопштиле су да је 15 цивила и бораца убијено у турским нападима последњих дана.

Турска је покренула неколико великих војних операција против милитаната Радничке партије Курдистана Исламске државе у северној Сирији последњих година, подсећа британска агенција.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".