Црногорска влада ће испитати чија је одговорност то што мост на потоку Ширалија није био затворен за саобраћај у недељу 20. новембра, упркос томе што је услед невремена део пута био непроходан, а тај прелаз дубоко под водом. Управо на том мосту је ауто слетео у поток, а живот је изгубило троје људи - Александра Коруга и њени синови.

Из Министарства унутрашњих послова (МУП), под чијим патронатом је и Директорат за заштиту и спашавање, нису одговорили да ли ће и они тражити да се утврди ко је крив што критичне тачке, попут малог моста преко потока у Рогамима, нису биле адекватно обезбеђене упркос упозорењу надлежних.

Позивајући се на информације Завода за хидрометеорологију и сеизмологију, из Директората су 18. новембра саопштили да се “у предстојећим данима очекују неповољне временске прилике”, због чега су све учеснике у систему заштите и спашавања позвали да подигну ниво оперативне спремности.

- Како су због неповољне метеоролошке ситуације могући одређени проблеми на терену, нарочито у централним и јужним пределима, Директорат апелује на грађане и локалне комуналне службе да своје активности прилагоде наведеној ситуацији - навели су тада.

Фото: Фејсбук принтскрин/Гојко Коруга

 

Ипак, мост преко Ширалије није био затворен за саобраћај.

Тог јутра, нешто после пет сати, бујица је у воду однела аутомобил за чијим воланом је био мушкарац који је испливао и спасао се. Два сата касније Ширалија је била кобна за трочлану породицу Коруга.

Александра Коруга (43) и њени синови Немања (19) и три године млађи М. К. нису успели да се спасу из набујалог потока у који је бујица однела аутомобил у ком су били.

Фото: Фејсбук принтскрин/Nemanja Koruga

 

Четрдесеттрогодишњакиња је испала из аутомобила, али се утопила. Њено тело из воде је извучено одмах након несреће, а беживотна тела њених синова рониоци Регионалног ронилачког центра из Бијеле извукли су нешто касније из аутомобила који је био под водом.

- То је катастрофа колико је воде пало за 24 сата. Прошао само око 4 сата преко моста, два сата касније вода је била метар изнад ограде. Окренуо сам се и вратио кући преко Златице. Касније сам чуо да су наше комшије страдале. То је ужас. Не знам је ли била слаба видљивост због кише - казао је мештанин из Рогама јуче.

Јанко, како се и представио, рекао је да проблем са том црном тачком траје годинама, али да га нико не решава.

- Имамо и месну заједницу, али се проблеми не решавају. Ово је хаос што су нам направили. Сређивали су и проширивали пут ка Причељу, а нас су оставили да се само жалимо - рекао је он.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Вијести)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".