Свети Нектарије је православни теолог и светитељ, рођен под именом Анастасије Кефалас. Рођен је 1. октобра 1846. у Тракији у сиромашној породици. Након основне школе, преселио се у Цариград, а 1866. године прешао је у град Хиос, где је радио као учитељ. После десет година службе, замомонашио се и узео име Лазар.

Године 1877. примио је монашки постриг под именом Нектарије, и јерођаконски чин. Неколико година је живео у Атини, где је 1885. године дипломирао на Богословском факултету у Атини. Већ идуће године, 1886, рукоположен је у чин свештеника.

Исте године, примио је и чин архимандрита, и постао секретар Александријске патријаршије. 1889. године, изабран је за митрополита Пентаполског.

Нектарије је 1892. године примио службу проповедника у Грчкој, а у периоду 1894-1908. водио јетеолошку школу у Атини. Након одласка у пензију, живео је у Тројичком манастиру у Егини, по којој се и назива Егински.

Преминуо је у Атини, 8. новембра 1920. године, од рака простате. Канонизован је 1961. године од стране Цариградске патријаршије. Оно што је најзанимљивије, над његовом моштима су се дешавала разна чуда исцељења.

У манастиру Тумане код Голупца налазе се мошти овог светитеља, а постоје и две молитве овом свецу, за које се верује да помажу при лечењу болести.

Према веровању, молећи се Светом Нектарију многи верници успели су да нађу спас од рака, парализе, Паркинсонове болести, излечили су се и људи који су имали проблеме са бубрезима, очима, мозгом.

Чак су забележена и поједина чуда да је спасао људе у разним несрећама – саобраћају, бродоломима, па и нападима ајкула и змијским уједима.

Од Светог Нектарија Егинског помоћ највише траже оболели од канцера и других малигних болести. Чуда је чинио, како кажу, и за живота, али она су посебно постала видљива након његовог упокојења.

МОЛИТВА СВЕТОМ НЕКТАРИЈУ ЕГИНСКОМ ЧУДОТВОРЦУ 

О, мироточива главо, светитељу Нектарије, архијереју Божији!

У време великог одступништва и безбожништва, побожношћу си просијао и сакрушио главу прегордога сатане, који нас је израњавио.

Тога ради дарова ти Христос да лечиш болести неизлечиве, које нас спопадоше због безакоња наших.

Верујемо: заволео те је Бог праведнога, да тебе ради нас грешне помилује, од проклетства да нас разреши, од болести да нас избави и да се по свој васелени слави страшно и преславно Име Његово, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова.

Амин.

 

Данашњи дан је и слава Института за онкологију Клиничког центра Србије, пошто се верује да Свети Нектарије Егински може да излечи и канцере.

Зато се верници данас суздржавају од тежих послова и дан посвећују молитвама за здравље у којима обавезно помињу и име Светог Нектарија Егинског.

Сматра се да је Свети Нектарије Егински и сам преминуо од канцера по промишљу Божијем, да би био помоћ и путоказ људима који од тога болују. Он је преминуо од малигне болести да би добио венац славе Божије за свој богоугодан живот, док је нама људима болест путоказ и опомена да се окренемо Господу и схватимо вољу Његову, коју обично не примећујемо бавећи се својим стварима, проблемима и животима.

Свети Некатрије Егински је светитељ за кога је забележено преко 2000 чуда. О чудима светог Нектарија Егинског сведочили су многи његови савременици и следбеници, међу којима је био и архимандрит Амвросије Фонтрије. Он је написао свечево житије у којем је набројао нека од чуда која су се догодила после његове смрти, а којих је, како сам каже, било толико, да "нема папира на који би могла стати".

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".