Због обилних киша, излиле су се реке на подручју Рашке, Новог Пазара, Тутина, Пријепоља, на Косову и Метохији.


Ванредна ситуација уведена је у Новом Пазару, Тутину и Пријепољу.

На сајту Града Новог Пазара објављено је да је у последња 24 сата пало преко 100 литара кише по метру квадратном у том граду.

Директор ЈВП "Србијаводе" Горан Пузовић изјавио је да је у Новом Пазару и Тутину, где је услед обилних падавина дошло до изливања река, ситуација данас под контролом и реке су се вратиле у своја корита.

Основне и средње школе на територији града Новог Пазара данас не раде.

Пузовић каже да је тренутно најтежа ситуација се на реци Лим у Пријепољу, где се спроводе одређене мере.

- У току ноћи смо поставили заштитни систем, а тренутно се у једном насељу које је угрожено ређају џакови за одбрану од поплава - рекао је Пузовић за Танјуг и додао да је на водној јединици "Лим-Пријепоље" уведена редовна одбрана од поплава на реци Грабовици у Сјеници, у дужини од 0,7 километара.

У Рашкој Војска Србије са припадницима Сектора за ванредне ситуације постављају пешчане бедеме на обали Ибра у центру Рашке.

Џакови са песком постављају се на пет локација на којима су угрожена домаћинства, рекао је за РТС Слободан Ристовић, секретар Штаба за ванредне ситуације.

Ниво Ибра у тој општини порастао је од поноћи за 66 центиметара, а водостај је и даље у порасту.

Угрожен је велики број кућа, а једна старија жена је евакуисана.

Услед обилних падавина које су погодиле Чачак, дошло је до подизања нивоа река на територији града, а на сливу Западне Мораве проглашена је ванредна одбрана од поплава.

Према речима начелника Штаба за ванредне ситуације града Чачка, Братислава Зечевића, до изливања река још није дошло.

Градски штаб за ванредне ситуације и Цивилна заштита града Чачка увели су 24-часовна дежурства и спремни су да реагују у сваком тренутку.

Ибар расте и код Краљеву, али за сада је ситуација под контролом. Није било већег изливања, ниједна кућа за сада није угрожена, а надлежни прате ситуацију.

На северу КиМ је у појединим деловима дошло до изливање реке Ибар, због чега су поплављени бројни помоћни објекти и вода се приближава кућама, а слична ситуација је и у појединим општинама јужно од Ибра.

Регионално водоводно предузеће Митровица упозорило је грађане да не конзумирају воду са чесме због могућег загађења насталог због обилних падавина, преноси Економија онлајн.
 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".