Овај окрепљујући напитак, захваљујући својим својствима, помаже да се лакше разбудите и започнете дан пуни енергије. Ипак, оно о чему већина љубитеља кафе не размишља јесте да ли је здраво пити кафу пре доручка?

Стручњаци упозоравају да последице ове навике могу да буду и те како штетне по организам који се није "разбудио".

Ево шта може да вам се деси ако пијете на празан стомак:

Осећај нелагоде у стомаку

- Испијање кафе на празан стомак је озбиљан тест за једва пробуђени организам. Када унесете овај напитак у тело, желудац ослобађа киселину која је неопходна да би се она прерадила - напомињу стручњаци Клинике Мејо и додају да ова киселина може да има "агресивно" дејство на желудац када не постоји "чврста храна" коју би разложила. 

Фото: Профимедиа

 

Повећава анксиозност

Да, ово је врло честа појава. Запитајте се и сами колико пута вам се десило да када ујутру попијете кафу на празан стомак, после сат времена осећате необјашњиву нервозу. Разлог за то је једноставан: кофеин подстиче тело да подигне "штит" и уђе у "бори се или бежи" стање. Последице овог стања су лупање срца, знојење и анксиозност.

Најбоље време

Кафу је најбоље да пијете 1,5 до 2 сата након доручка, јер овај напитак агресивно делује на желудац. Иритира зидове овог органа и узиће да се појачано луче велике количине ензимских сокова.

Фото: Профимедиа

 

Ако редовно пијете црни напитак на празан стомак, успорићете варење, истичу стручњаци. Такође, вишак киселине произведен у желуцу може да изазове горушицу, синдром иритабилног црева или чак чиреве.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Мондо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".