Обука возача у ауто-школама кошта подоста, али ових дана почела су додатна поскупљења и сада смо дошли у ситуацију да ће, по свему судећи, на обуку ићи само они који имају много новца.

Представници Привредне коморе ауто-школа Србије и неколико других ауто-школа, гостовали су у САТ емисији, где су образложили зашто се поскупљење догађа, да ли заиста мора да се деси, шта треба да се промени да би обука била јефтинија и ко је заправо кривац за све што се дешава.

- Цена ауто-школе није мењана од 2012. године, тад је литар горива био 100 динара, сад је увелико прешао 200 динара. Овај посао раде мала привредна друштва од 5-8 запослених и врло сензибилно реагују на сваку промену на тржишту - рекао је Горан Којадиновић, из ауто-школе "Газела" у Београду.

Имајући у виду поскупљења у свим секторима, а највише поскупљење горива, које утиче на рад ауто-школа, обука возача би ускоро могла да кошта око 1.000 евра.

- Да би се покрили сви трошкови, поскупљење мора да буде минимално 128.000 динара - потврдио је Младен Рашета из Привредне коморе ауто-школа Србије. 

Жељко Регода из САТ плус ревије, наводи да је разговарајући са више ауто-школа у Србији, закључио да многи представници помињу нову цену од 128.000 динара. 

Фото: Петар Милошевић

 

- Последњих неколико месеци све се променило, све цене су отишле на горе, гориво је поскупело, делови за возила су скупљи, сама возила су такође скупља. Ово је нешто што се плаћа за цео живот - наводи Бојан Вранеш из ауто-школе "Право" у Београду.

Ауто-школе у Новом Саду већ од јуна месеца подигле су цене у ауто-школама:

- Цене смо подигли у јуну на 110.000 динара, а говори се да ће цене ићи нагоре, што је и реално да се подигне цена на неких 130.000 динара - каже Емил Тураи из ауто-школе "Флојд" у Новом Саду. 

Цене обуке возача у ауто-школама у Вршцу су око 90.000 динара, а како наводи Слободан Милошевић из ауто школе "Бос" цене обуке у овом граду би требало да буду око 130.000 динара.

Србија најскупља у региону

Према истраживању САТ плус ревије, у региону је цена обуке возача између 500-600 евра, па имајући то у виду, цене у ауто-школама у Србији су међу најскупљим у региону. 

- Када се формира нова цена, отплата ће бити динамичнија, биће омогућено д асе плаћа на рате, наћи ћемо начин да олакшамо отплату будућим возачима - истиче Којадиновић из ауто-школе "Газела".

(МОНДО)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".