Медвед недавно виђен код Орахова Дола у БиХ вероватно је исти онај који се пролетос кретао брдским подручјима општине Сливно, неумског залеђа и Дубровачког Приморја.

Пчеларима је тада рушио кошнице. Сада не прави штету јер има хране у природи траве и шумског воћа посебно воли магиње којих у ово доба године има у изобиљу.

- Преврнуо је кошнице и појео мед на две локације код Банића и на Рудинама. Испревртао је петнаестак кошница, а по траговима које је оставио лако се може закључити да је реч о медведу, премда га нисмо изравно видели - рекли су приморски пчелари за Слободну Далмацију.

Чини се да медвед није самац. Могуће је да има неколико јединки, јер је на предјелу Сливно-Главице-Завала пре неколико година наводно виђено троје младунаца с мајком медведицом.

Та звер има велики радијус кретања и није јој велики проблем да са подручја Сливна у потрази за храном одлута у двадесетак километара удаљено Дубровачко приморје или Херцеговину. Смеђи медвед највећа је европска звер и може тежити и више од 300 килограма.

Може направити значајне штете на воћњацима и посебно на пчелињацима, уништавањем кошница у потрази за сласним медом ако нису одговарајуће заштићене.

Хрватски пчелари на различите начин се боре са медведима, а један од најефикаснијих начина је постављање електричног пастира око пчелињака.

Наиме, када непозвани гост дође, опече га струја и он бежи даље. Међутим, за сада није било потребе за заштиту пчелињака на подручју брдског дела долине Неретве и Дубровачког Приморја.

Кретање у медвеђем станишту изискује дозу опреза, у смислу да се шумом не треба кретати претихо, како би се животињи, посебно медведици с младима, дало довољно времена да вас чује и да се у миру удаљи.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".