Баш зато резултати могу да буду нетачни и да озбиљно варирају. Ево како да избегнете грешке које многи чине:

1. Кућна мерења могу да буду непоуздана, а често је одлазак код лекара непрактичан и заморан, али крвни притисак можете проверити и у апотеци. У апотекама морају да се користе само апарати за мерење крвног притиска који су баждарени и одобрени од Европског друштва за хипертензију.

2. Ефекат белог мантила. Некада је могуће добити више вредности ако мерите притисак код лекара или у апотеци, зато је неопходно поновити неколико пута мерење код куће. 

3. Мерење је најбоље извести ујутру између 9 и 10 часова или између 17 и 18 часова.

Фото: Профимедиа

 

4. Неопходно је да пре мерења мирујете бар 5 минута.

5. Без кафе, алкохола и цигарета. Пре мерења ово су супстанце које морате да избегавате. Такође се не саветује да обављате теже физичке послове.

6. Никако не прекрштајте ноге. На столицу се наместите тако да вам буде удобно и ослободите се вишка одеће која вам стеже руке.

7. Три мерења. За време мерања особа не сме да се помера нити да прича. Често се мерење три пута понавља, а ако су резултати, односно просек већи 0д 135/85 ммХг сумња се на хипертензију.

8. Контролни преглед

Једном повишен крвни притисак не мора да значи хроничну болест. зато је неопходно поновити преглед, како би доктор преписао адекватну терапију.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".