Афенпинчери су мали пси четвртасте грађе прекривени густом длаком црне, смеђе, црно-смеђе, сиве, сребрне и црвене нијансе. Њихове округле главе – прекривене дугом длаком – имају кратке њушке, тамне очи и црни нос. Уши су им или усмерене право нагоре или мало клонуле; понекад су благо ошишани. Афени имају кратак раван врат који се спушта до дубоких, широких груди и равних леђа. Њихови репови обично стоје увис и савијају преко леђа, осим ако нису подрезани. Све у свему, афенпинчери имају уредно неуредан изглед.

Фото: Профимедиа

 

Када је реч о особинама, то је активан, веома храбар и радознао пас. Врло је интелигентан и енергичан, а идеалан је привржени пратилац. По природи је енергичан, а препоручује се особама које живе у граду.
У суштини, то је веран, породичан пас.

Пас који воли забаву

Надимак мајмунски теријер односи се пре свега на његов карактер, афенпинчери воле да се шале. За пса који је величине играчке веома је чврст и енергичан, са одличним осећајем за енергичну забаву. Када уђете на врата, ваш афен вас може поздравити са играчком у устима – позивом да се рвете и претурате по тепиху. Такође, имају одличан смисао за хумор и уживају да усрећују људе.

Добродушни и одани, афенпинчери су такође неуморно заштитнички настројени – строго прате сваки мали звук или промену у домаћинству. Они су одлични пси чувари, храбри и гласни када се за то укаже потреба. Они су идеални пси за стан, добро се уклапају у мале просторе и помажу приликом хватања штеточина.

Ствари које треба да знате

Афенпинчери су љупко неустрашиви. Као и многе друге мале расе, немају представу о својој величини. Ради њихове безбедности, потрудите се да су увек на повоцу напољу јер у супротном могу изазвати много веће псе. Такође запамтите: колико год изгледали чврсти, афени су крхки штенци – увек будите пажљиви с њима и гледајте где корачате и седате – могли би да буду тачно испод вас.

 

Здрав афенпинчер може да живи чак 12 година. Генерално здрави, неки развијају проблеме са очима и дисајним путевима. Њихову дебелу длаку треба чешљати неколико пута недељно, како би се спречило лињање. Размислите о професионалном фризеру када је о шишању вашег афенпинчера реч. Не би требало да буду ошишани прекратко.

Порекло

Афенпинчер (нем. Affenpinscher – мајмунски теријер) настао је у Европи као пас са фарме, који је избацивао пацове из штале и пратио дивљач на селу. Временом су афенпинчери постали популарни кућни сапутници, али су и даље помагали да се укућани реше досадних мишева и пацова. Пре него што их је АКЦ регистровао 1936. године, афенпинчер је учествовао у настанку неколико главних раса у Европи, укључујући минијатурног шнауцера и бриселског белог лава.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".