Људи наздрављају у разним приликама, али увек уз обичајено “живели”. Ово има дугу традицију, а потиче из веровања да у доњем свету пребивају мртви, а у горњем живи. На тај начин ми се приближавамо горњем свету јер верујемо да су тамо наша божанства и ми, уствари, наздрављамо у њихово име.

Фото: Профимедиа

 

 

Куцање чаша је знак за њих да то чинимо у њихово име, а они треба да нам помогуну да живимо дуже и боље. У том тренутку пиће је у ваздуху у висини наших очију и намењено је тим божанствима. Супротно од тога је просипање пића на земљу за оне који су умрли и налазе се у доњем свету где влада вечита жеђ, пише опанак.рс

У нашем народу постоји веровање да пијане Бог чува, отуд и једна народна прича.

Наиме, неки човек се једне зиме нашао пред залеђеним брвном, помоли се Богу и крете на другу страну.,али на половини се оклизне, паде у ледену воду и удави се. За њим крене неки пијанац који пред брвнаром потегне флашу пића, подигне је увис, рече “Помози Боже” и пређе брвно.

Фото: Профимедиа

 

 

Несрећним који се удавио запита Бога: “Боже ја сам ти се лепо помолио а ниси ми дозволио да безбедно пређем преко брвна, а овај пијанац пређе преко брвна и оде својим путем ? “Бог му рече на то: “Он када год потегне флашу подигне је и каже: “Помози Боже”, а ти се мене сетиш само када си у великој невољи. Е због тога сам њему допустио да безбедно пређе на другу страну!”

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".