Краљ Чарлс је потврдио да фоа гра, који се прави од гушчје или пачје јетре, није на менију у свим краљевским домаћинствима, укључујући Балморал, Сандрингем, замак Виндзор, замак Хилсборо и Бакингемску палату. Ову забрану потврдила је и Бакингемска палата, након реакције активиста за добробити животиња. 

Британским фармерима забрањено је да производе паштету коју праве од јетре присилно храњених патака или гусака, на начин који омогућава већи раст масе јетре.

Међутим, ова луксузна храна и даље може да се увезе из иностранства.

Иначе, забринутост због окрутности према животињама натерала је и Градско веће Њујорка да већином гласова, забрани производњу гушчје и пачје џигерице.

Њујорк ће се тако, када ова забрана ступи на снагу, придружити Калифорнији у којој је такође забрањено продавати јетру узгајаних патки и гусака.

Ступање забране на снагу зависи од тога шта ће се десити са тужбама које су покренуле две фарме из долине Хадсона, а поводом изгласаног документа о прекиду производње.

Када је реч о британској краљевској породици, у писму организацији за заштиту животиња "Пета", домаћинство краља Чарлса је потврдило да паштета од јетре птица више није на менију у свим краљевским домаћинствима.

Елиса Ален, потпредседница Пете, позвала је друге да "следе пример краља Чарлса и ову паштету скину са менија".

- Видео снимак птица које се болно и насилно хране довољан је да било ко изгуби апетит - додала је Аленова.

Специјалитет направљен од јетре патке и гуске које су вештачки утовљене присилним храњењем, омиљена је међу многим гурманима.

Али начин на који се производи - коришћењем металних цеви и до четири пута дневно - осудиле су групе за заштиту животиња.

Анкете показују да се две трећине људи противи продаји фоа гра у Британији.

Алтернатива овој паштети у неким продавницама луксузне хране је паштета "pateria de sousa" која је направљена од птица са фарме у Шпанији, где се оне подстичу да природно једу на начин који би повећао масу њихове јетре.

(standard.co.uk)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".