Јованка Броз, супруга доживотног председника Југославије Јосипа Броза Тита, остала је препознатљива по свом стилу одевања, али највише по чувеној пунђи коју је носила од свог првог појављивања у јавности, па до краја свог живота 20. октобра 2013.

Иако су о њеном облачењу бринули бројни домаћи и светскикреатори, Јованка је једино одбијала да промени фризуру. Разлог тако ригорозномставу открила је једном приликом и њена лицна кројацица Жужи Јелинек.

Фото: репринт ТВ Новости

 

- Имала сам једног шнајдера Драгана. Он се у њу заљубио. Она је била тако прекрасна до струка, имала је прекрасна прса, зубе. Њу је било милина гледати. Ја сам јој једино замерила што је увек имала исту фризуру. Једном приликом сам јој рекла: “Другарице Јованка, молим вас промените фризуру, ми жене се морамо стално мењати, јер мушкарци воле да смо сваки час другачије.” А онда је она викнула: “Не! Ја имам моју фризуру на коју сам навикла и нека се мушкарци на мене навикну”. Титу је било јако стало да она буде лепа и увек ми је говорио да за њу шијем најбоље што умем - рекла је једном приликом Жужи.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Јованка Броз била је једна од жена које су обележиле прошли век српске високе моде и елеганције. Стриктно је водила рачуна о томе да у свакој ситуацији буде примерено обучена. Рецимо, када је са супругом путовала на Далеки исток, није смела да спакује ниједну љубичасту хаљину јер је у Јапану ово царска боја и може да је носи само царица пише Пинк.рс.

Јованка је имала одлично држање и била је мајстор детаља. Она је са пратиљама страних државника пила чај, одлазила у музеје и на добротворне приредбе. У сваком тренутку одавала је утисак даме од стила. Од Индијаца је често добијала и материјале за прављење сарија проткане златом од којих јој је Александар Јоксимовић, најпознатији српски креатор тог времена, шио хаљине западњачког кроја.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Једна од најзгоднијих политичарки - заменица шведског премијера, Еба Буш

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".