Некада су просветни радници били узор, били су цењени у друштву, уважавани, деца су устајала да им укажу поштовање када улазе у учионицу, поздрављала их кад их сретну на улици... Данас су понижени и од ученика трпе сурово злостављање, физичко и психичко насиље!

У Техничкој школи у Трстенику бахати средњошколци су снимили како извлаче столицу професорки. Смејали су се када она пада, па снимак су почели да деле по мрежама хвалећи се својим, морамо рећи, идиотизмом! Како другачије окарактерисати такво и слична понашања којих смо сведоци. А да не говоримо о оним иживљавањима која се заташкавају унутар установе, а која ни сами просветни радници не пријаве одвећ осрамоћени што се тако нешто уопште и десило, а не још да се о томе прича у јавности.

Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије, каже да деца за насиље немају никакве санкције, "јер смо их ми одрасли научили да имају права без обавеза".

- Професори и наставници трпе понижења. Наставнике, професоре и васпитаче можемо заштитити тако што ћемо им дати статус службеног лица. Дакле, да се напад на њих третира као напад на државу. Положај просветног радника се урушава дуги низ година и зато смо ту где јесмо. Више нико од младих неће да студира да би био професор. Поједини директори, да би заштитили себе, осим што прикривају насиље над децом, прикривају и насиље над наставницима, а то никоме добро неће донети! - истакла је Јанковићева.

Фото: Танјуг/Бојан Стекић

 

Директор Техничке школе из Трстеника Милан Глиџић рекао је да су предузели све мере - покренут је васпитно-дисциплински поступак, обавештени су родитељи, сазван је родитељски састанак, обавештена је школска управа, јавно тужилаштво, центар за социјални рад.

- То се десило 9. новембра за време шестог часа, око 18.10. Случајно сам сазнао за то када сам отишао приватно у Хитну помоћ и тамо срео професорку и њеног сина. Испричала ми је шта се догодило, а њен син ми је показао снимак. Био сам шокиран! Овде радим 26 година и никада нисам доживео овако нешто - прича нам:

- Потресло ме је све. Ово је тежа повреда обавеза ученика - трећи ниво насиља. Жао ми је што је професорка доживела то, она важи за мирног и узорног просветног радника. До следеће среде требало би да буде окончан поступак и тада ће се сазнати које ће казне сносити ученици. Наставница је претрпела велики шок.

Морала сам да потражим и помоћ психијатра

Професорка Техничке школе из Трстеника која је доживела понижење каже за Курир да као професор ради већ 21 годину и да никада до сада није доживела ништа слично:

- Лоше се осећам. Поступак је покренут, ја сам на боловању. Шокирана сам, има дана кад ми је баш тешко. Ни у сну нисам могла да замислим да ћу да доживим тако нешто. Покушавам да се издигнем изнад свега, морала сам да потражим и помоћ психијатра због стреса кроз који пролазим.

Фото: Твитер принтскрин/@ZoranIl77273998

 

Министар просвете Бранко Ружић истакао је да постоје јасне инструкције и правилници поступања, као и јасна могућа подршка сваком лицу у школи.

- У наредном периоду проверићемо сваки од тих механизама до детаља како бисмо се уверили да је та подршка адекватна, промптна и довољно ефектна.

Фото: Танјуг

 

Закон добар, ал' се не примењује

Александар Марков из Форума београдских гимназија каже да Закон о основама система образовања и васпитања даје прилику наставнику и установи да се заштити, али да је он "често мртво слово на папиру."

- Рецимо, да ово није снимљено, наставник би то евидентирао у дневнику. Након тога школа покреће васпитно-дисциплински поступак против ученика. Поступак се води по управном поступку, те ученик има право да ангажује и адвоката. Након што се оконча поступак, уколико се утврди одговорност ученика, он прелази у надлежност одељењског већа. Може добити укор директора, што је еквивалентно двојци из владања, може бити предложена мера укора наставничког већа, а ако се усвоји, то је еквивалентно јединици из владања. А може бити изречена и мера искључења из школе када је реч о средњој школи - додаје Марков:

- Ми смо пре три године предлагали да се у закон убаци једна мера, односно да се ученик не може исписати из школе док траје васпитно-дисциплински поступак, зато што се често деца исписују из школе пре окончања тог поступка и пролазе некажњено. Али то није убачено.

Напади на наставни кадар у последње три године

- У Трстенику ученици су снимили како професорки извлаче столицу и како она пада

- У Крагујевцу пре десетак дана ученици међу собом размењивали професорову слику у гаћама, потом га вређали у заједничкој Вајбер групи

- У Београду пре месец дана учитељица дала отказ јер ђак скоро две године малтретира и децу и учитеље

- У Смедеревској Паланци прошле године ученица основне школе напала и посекла ножем наставницу математике

- У Бору 2020. професор физичког задобио лакше повреде пошто га је напао ученик на степеништу школе

- У Сремској Митровици 2019. у току наставе ученик 8. разреда физички је напао и повредио директора школе

- У Ужицу исте 2019. учитеља је претукао бивши ученик, који је претио и двема професоркама једне средње школе

- У Београду је 2019. наставницу која је покушала да растави двојицу ученика један од њих ударио песницом у главу

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".