ПРЕМА изгледима времена до 15. децембра, које је објавио Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ), почетак наредног месеца обележиће и дани са снежним падавинама и у градовима, а према прогнозама светских метеоролога очекује нас просечно хладна зима.

Засад су се забелели кровови на планинама, Златибору, Копаонику и другим, а у децембру се можда зимски призор укаже и у Београду и широј околини, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу.

Од 1. до 15. децембра изгледи су и да ће, рецимо у Београду и широј околини, 2, 9, 12. и 15. децембра снежне падавине пратити ветар.

У РХМЗ-у наводе, у сезонској прогнози за децембар да ће то бити блажи и просечно влажан месец.

- Средња минимална температура ваздуха у децембру имаће вредности изнад вишегодишњег просека, биће виша за око 1,1 степени Целзијуса у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност децембарске средње минималне температуре ваздуха око 1,5 степени Целзијуса. Средња максимална температура биће изнад, виша за око 0,6 степени Целзијуса, навели су метеоролози.

Падавине ће бити у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 1 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини сума падавина биће око 52 мм.

Фото: Милена Анђела

 

 

ВРЕМЕ НАРЕДНИХ 30 ДАНА

Према графикону за наредних 30 дана пред нама РХМЗ, око 1. децембра минимална температуре ваздуха биће око два степена у плусу до око 3. децембра, а затим ће температуре ноћу, од око 4. до око 7. децембра, бити испод нула степени Целзијуса, око -2.

Максимална температуре ваздуха у том период, почетком месеца, биће око 10 степени Целзијуса, а затим ће наредних дана падати све ниже, до око седам степени око 7-8. децембра.

Уз могућност снежних падавина, од 10. до 15. децембра, изгледи времена показују да ће минимална температура бити од око три степена Целзијуса са наглим падом и до -4 степена Целзијуса.

 

КАКАВА ЋЕ БИТИ ЦЕЛА ЗИМА

Светски познати сајтови за временску прогнозу су објавили да је модел за зиму 2022/2023. године предвидео прилично просечну зиму са температурама благо изнад просека уз могућност краткотрајних продора хладног ваздуха са севера Европе који би донели хладније периоде на Балкану и у Европи, али они не би требало да трају више од само неколико дана.

Овај исти модел за прорачуне је предвидео и мање снега од просека за више година. Стручњаци поручују да то није добро зато што је суша ове године трајала више месеци.

Фото: Милена Анђела

 

 

Познати метеоролози за Балкан, Европу и Србију су објавили да још увек нема сигнала за јако хладну зиму и верују да су шансе за то мале, али зато постоји велика могућност да температуре буду изнад просека.

За падавине су такође предвиђене просечне вредности, мада поједини метеоролози предвиђају у Европи по питању снежних падавина вредности изнад просека што значи да би ове зиме могло да буде више снега.

ЈАКО ЗАХЛАЂЕЊЕ ЗА ВИКЕНД

Пред нама је пет до седам кишних и хладнијих дана, а биће и оних са обилнијим падавина, док се за викенд очекује се знатно јаче захлађење, предвиђања су метеролога Ђорђа Ђурића.

Преко нашег подручја очекује премештање циклона из Ђеновског залива даље на исток преко Панонске низије, због чега пре подне у северним, а средином дана, после подне и увече и у осталим пределима Србије очекује се јаче наоблачење са кишом и пљусковима, каже он. И у четвртак ће у Србији под утицајем циклона бити облачно са кишом, уз скретање ветра на северозападни, па ће са севера и из области Алпа доћи и до продора хладније ваздушне масе. Крајем дана очекује се престанак падавина.

-У петак ујутро тмурно и хладно, у већини предела и са маглом. Током дана биће облачно и углавном суво. Све више ће јачати циклон изнад Ђеновског залива који ће се током дана премештати преко Италије ка централном Јадрану. Ветар ће у Србији бити у скретању на југоисточни и крајем дана у кошавском подручју биће у појачању. Максимална температура због прилива нешто топлије ваздушне масе са југа и са Медитерана биће од 11 до 17 степени, а тмурно и хладније биће у Неготинској Крајини, температура до 10 степени. Крајем дана на западу и југозападу Србије, а током вечери и ноћи и у осталим пределима очекује се јаче наоблачење са кишом, каже метеоролог.

И током викенда Србија ће налазити под утицајем веома снажног циклона, те ће бити облачно са кишом и уз обилније падавине, док се на планинама очекује снег, уз формирање снежног покривача. На истоку Србије биће услова за ледену кишу или снег. Тек у уторак се очекује суво време, а максимална дневна биће од 6 до 10 степени у Београду око 8 степени, пренели су медији.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".