Прошле године обележена је 135 годишњица званичног отварања споменика који је симбол Њујорка – Кипа слободе. Посетиоцима "Велике Јабуке" он је једна од незаобилазних атракција. Кип представља поклон Сједињеним Америчким Државама од Француске, а његово је пуно име гласи "Слобода која просветљује свет". Острво на ком се налази раније се звало Бедлое, али 1956. име му је промиењено у Слобода. 

РИМСКА БОГИЊА СА "ВЕЛИКИМ ЦИПЕЛАМА"

Женска фигура са огртачем представља римску богињу Либертас која се у античком Риму поштовала као заштитница слободе. Она у рукама држи бакљу и плочу на којој је угравиран датум доношења Америчке декларације о независности, 4. јул 1776. Од подножја до врха кип је висок 93 метара, а тежи 225 тона. Богиња Слобода, према рачунању стручњака носи број ципела 3.800, док јој је обим струка 10,5 метара.

СЕДАМ ШИЉАКА - СИМБОЛ СЛОБОДЕ

Да би се дошло до круне на врху кипа, посетиоци морају да се попну уз 354 степеника. У круни је налази 25 великих прозора, а седам шиљака на врху симболизује седам океана и седам континената, чиме је аутор кипа желео да нагласи универзални концепт слободе који не познаје границе, националности, расе ни религије.

"КОСТУР" ИЗРАДИО АУТОР АЈФЕЛОВОГ ТОРЊА

Идеја за кип потекла је од Едварда де Лабулеа, а дизајнирао га је Фредерик Бартхолди. Лабуле је предложио да Француска поклони споменик САД-у и знак прославе победе "северњака" у Америчком грађанском рату и укидања ропства. Намера аутора била је да поклон мотивише и саме Французе да се боре за властиту демократију, обзиром да је земља у то време била монархија.

Занимљиво је и да је аутор Ајфеловог торња, Густав Ајфел дао свој допринос споменику, односно његовом "костуру" - аутор је четири гвоздена стуба који подупиру оквир. Само лице наводно је обликовано према лицу његове мајке. За обликовање читавог споменика је коришћено 300 различитих врста чекића.

ЗЛАТНИ ПЛАМЕН БАКЉЕ

Споменик има гвоздену конструкцију и бакрени прелаз, који је временом због оксидације позеленео. Иако је наизглед то може учинити и као знак оштећења, зелени слој заправо штити кип од даљег кородирања. Бакрена бакља 1984. године је замењена новом, овај пут премазаном са 24-каратним златом.

ГРАДЊУ ПЛАТИЛИ И ГРАЂАНИ

У тренутку отварања споменик је био највиша метална конструкција до тада изграђена. Трошкове изградње су поделили Французи и Американци, а више од 100 хиљада долара прикупљено је од донатора. Већина донатора учествовала је у укупно прикупљеној суми са износом мањим од једног долара. Кип слободе 1984.УНЕСКО уврстио на попис заштићене светске баштине.

УЛОГЕ У ФИЛМОВИМА

Најпознатија атракција Њујорка има важну улогу у бројним филмовима и делима модерне уметности. Вероватно једно од најпознатијих појава на великом екрану било је оно у филму Планета мајмуна из 1968., у сцени у којој се налази срушен и до пола укопан у песак. Кип слободе "уништен" је и у познатим филовима Дан независности (1996.) и Дан после сутра (2004.). Енди Ворход насликао је Кип слободе као део своје Поп-арт серије шездесетих година прошлог века. Слика данас вреди око 35 милиона долара.

НАЈСЛАВНИЈИ СВЕТИОНИК НА СВЕТУ

Кип је 16 година имао улогу светионика, од 1886. до 1902. године, а његова светлост је допирала до удаљености од 40 километара. Од тренутка када је кип изграђен погодило га је, процењује се, око 600 муња сваке године. На фотографији је то први пут успешно забиљеженој тек 2010. на јаком ветру, споменик се може њихати и до седам центиметара, док његова бакља иде и до 12 центиметар. То се догађа само при ударима ветра који су јачи од 80 километара на сат.

ДВА ПУТА ЗАТВАРАН

Након терористичких напада 11. септембра 2001., Кип слободе био је затворен због безбедносних разлога. Постоље је поново отворено за јавност 2004. године, а сам кип 2009. уз строга ограничења броја посетиоца који могу у исто време посетити круну. За време урагана "Сенди" 2012. године кип је поново био привремено затворен за јавност.

РЕПЛИКЕ СВУДА ПО СВЕТУ

Статуе слободе разних величина постоје у Паризу, као и у још неколико француских градова. Бартолди је 1900. израдио умањену верзију за потребе Светске изложбе 1900. Ова скулптура се налазила у Луксембуршком парку у Паризу од 1905. до 2014, када је премештена испред Музеја Орсе, а на њено место је постављена новоизливена бронзана копија. У Колмару, Бартолдијевом месту рођења, 2004. године, на стоту годишњицу његове смрти подигнута је дванаест метара висока реплика ове статуе.

Оригинална скулптура у гипсу висине 2,86 метара, на основу које је конструисан њујоршки споменик, чува се у Музеју уметности и заната ( у Паризу.

Поред ових, постоје и десетине различитих верзија у САД и многим другим земљама света.

 

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".