Читав регион Западног Балкана постао је веома интересантан криминалцима на интернету у лову за осетљивим подацима корисника, показују подаци компаније "Касперски".

Према подацима и статистикама које компанија „Касперски“ добија са своје КСН мреже, Србија је пре две седмице била земља са највећим уделом корисника нападнутих путем фишинг мејлова са малициозним фајлом у свом прилогу.

- У највећем броју случајева, тај прилог је био „агент тесла“ или „агенсла“, добро познат као малвер који покушава да успостави даљинску контролу над уређајем корисника, бележи све податке унете са тастатуре и шаље их натраг на сервере нападача. Чињеница да су се у првих седам земаља са највећим бројем напада налазиле готово све преостале земље бивше Југославије најбоље потврђује колико је овај регион интересантан сајбер криминалцима - рекао је Срђан Глигорић, Ентерприсе

Манагер компаније Касперскy за регион Балкана у обраћању на конференцији „Смарт еГовернмент“ која је данас одржана у Београду.

Због овакве жиже интересовања на Западни Балкан и Србију, постоји и значајан изазов безбедности и за комплексне системе еУправе земаља

Нови облик сајбер напада и у Србији

Свако ново усвојено технолошко решење може водити неочекиваним и новим сајбер изазовима. Разумевање и антиципирање ових изазова је кључно за њихово решавање, а оно подразумева повезивање и сарадњу државних субјеката на унапређењу ИТ безбедности, упозоравају из „Касперског“.

Фото: Профимедиа

 

Претње су озбиљне а организацијама које се носе са овим изазовима често недостају релеватна искустава, али и приступ адекватним вештинама и ресурсима потребним да донесу исправне одлуке у области сајбер безбедности.

Србија по развоју е-управе препозната у свету

Највиши стандарди сајбер безбедности једни су од основних предуслова за компетентне, поуздане и ефикасне сервисе електронске управе.

У овогодишњем извештају УН-а, који прати развој електронске управе чланица ове светске организације, Индекс развоја електронске управе Србије вреднован је највишом оценом, па се она пласирала као најбоља у региону и, према развијености ових сервиса, на 40. место међу 193 земље у свету.

Тренд сервиса и услуга у електронском облику примењује се у свим државама света, али постоје одређени ризици од сајбер претњи. Претходних месеци могли смо да читамо о паралишућим нападима на владине и друге институције од јавног значаја у готово свим земљама нашег непосредног окружења - Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Бугарској. И грађани Србије су то осетили на својој кожи када им је на неко време било отежано коришћење услуга РГЗ раније ове године, саопштено је из компаније.

Владе широм света имају задатак да развију и одрже сајбер безбедносне капацитете који осигуравају националну безбедност, али уједно и да омогуће безбедно коришчење комплексних система дигиталних сервиса своје е-управе. Задатак је додатно усложњен чињеницом да изазов може доћи од сваког појединачног корисника који користи сервис е-управе, а који је изложен ризицима у онлајн свету.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".