Није јасно шта је мотивисало напад или да ли је повезан са протестима широм земље који су потресли Иран у последња два месеца. Још 10 људи, укључујући снаге безбедности, рањено је у пуцњави, јавила је државна телевизија.

Валиолах Хајати, заменик гувернера провинције Хузестан, у којој се налази град, рекао је за државну ТВ да су међу убијенима једна млада девојка и жена.

Државна телевизија је саопштила да су се групе од неколико десетина демонстраната окупиле у различитим деловима Изеха касно у среду, узвикујући антивладине пароле и гађајући полицију каменицама, која је испалила сузавац да их растера. Државни медији су такође известили да је неко запалио шиитску верску богословију.

Око неких протеста избили су насилни сукоби док су снаге безбедности сузбиле неслагање. Иран је такође видео низ недавних напада за које се окривљују сепаратисти и верски екстремисти, укључујући пуцњаву у главном шиитском светилишту прошлог месеца у којој је убијено више од десет људи , а одговорност је преузела група Исламска држава.

Демонстрације су започеле 16. септембра смрћу 22-годишње жене коју је држала морална полиција у земљи и брзо су прерасле у позиве на збацивање владајућих иранских свештеника и окончање теократије успостављене након исламске 1979. Револуција.

Власти су снажно ограничиле приступ медијима и повремено гасе интернет, што отежава потврђивање детаља о немирима у различитим деловима земље.

До насиља у Изеху дошло је другог дана тродневног генералног штрајка који су позвали демонстранти. Штрајк је у знак сећања на ранију рунду протеста широм земље 2019. у којима је убијено на стотине демонстраната - пренео је АП.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".