Власти Њуфаундленда и Лабрадора саопштиле се да је енглески новчић током лета пронашао Едвард Хајнс, локални историчар аматер, који је то пријавио званичницима у складу са Законом о историјским ресурсима. Локација открића је тајна како би се спречили "ловци на благо".

Новчић стар 600 година, по свом "годишту" претходи првом документованом контакту Европе са Северном Америком још од Викинга, у оквиру 9.000 година дугог историјата насељавања људи и богатом староседелачком традицијом.

Након консултација са Полом Беријем, бившим кустосом Музеја Банке Канаде, новчић је идентификован као кованица племића Хенрија Шестог, и утврђено је да је искован је у Лондону између 1422. и 1427.године. У 15. веку, новчић је био велику вредност, као 60 долара данас.

Пре овог открића, 2021, пронађен је новчић искован око 1490. на историјској локацији у ували Кјупидс, и сматран је најстаријим енглеским новчићем икада пронађеним у Канади.

 

 

Како Бери каже, најновији пронађен златни новчић, вероватно је био ван оптицаја када је изгубљен, а постоји много спекулација о томе како је тачно стигао до Њуфаундленда и Лабрадора. Иначе, тачна локација открића се чува у тајности како би се обесхрабрили ловци на благо.

Локални археолог Џејми Брејк каже да ће након завршетка текућег истраживања, новчић вероватно бити изложен јавности у музеју „Румс" у главном граду провинције Сент Џонс.

- Људи у Енглеској још нису били свесни Њуфаундленда или Северне Америке у то време да је овај новчић искован - рекао је Брејк.

Откриће новчића наглашава интригантне археолошке записе о Њуфаундленду и Лабрадору, најисточнијој канадској провинцији.

Приче о доласку Викинга садржане су у исландским сагама, наводећи посете Леифа Ериксона пре више од 1.000 година, и археолошке доказе о нордијском насељу Ланси Медоуз у Њуфаундленду, које је проглашено светском баштином Унеска 1978. године.

Други непотврђени извештаји о европским контактима укључују приче са енглеских Каналских острва о броду који је скренуо са курса у касном 15. веку у "чудну земљу пуну рибе". Ту су историјске португалске мапе које приказују Tera de Bacalhay (или, земљу бакалара) као и "Путовање светог Брендана", легендарни извештај о поморском путовању из раног 6. века.

Године 1583. Њуфаундленд је постао први посед Енглеске у Северној Америци, а успостављање широког риболова прекинуло је приступ традиционалним изворима хране за аутохтоно становништво.

- Постоје извесна сазнања о европском присуству овде пре 16. века, знате, искључујући нордијске и тако даље... Могућност окупације пре 16. века била би прилично невероватна и веома значајна за овај део света - закључио је Брејк.

(Си-Ен-Ен)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".