Како је раније најавио градоначелник Београда Александар Шапић, ваучери од 6.000 динара биће додељени деци која имају пребивалиште на територији града Београда, закључно са ученицима четвртог разреда средњих школа.

Ваучерима ће бити обухваћени и запослени у просвети и предшколском програму.

Ко све има право на бесплатне ваучере?

Како наводе из градске управе, деца која похађају предшколске установе и редовни ученици основних и средњих школа на територији града Београда, али и деца која нису обухваћена васпитно-образовним програмом, а један од родитеља има пребивалиште на териотрији престонице, као и запослени и радно ангажовани у предшколским установама, основним и средњим школама.

Деца која похађају предшколски програм (јасле, вртићи, припремни предшколски програм), преузимају ваучере у установи у којој бораве. Исто важи и за редовне ученике основних и средњих школа.

Малишани који истовремено похађају основну и музичку или уметничку школу, ваучере преузимају у основној школи.

Фото: М. Анђела

 

 

Право на бесплатне ваучере остварују и деца која похађају приватне предшколске установе, приватне основне и средње школе и они ваучере преузимају у општини где је средиште установе.

Такође, ових програмом обухваћене су и Интернационалне школе и ученици који имају пребивалиште или боравиште на територији града.

Запослени у вртићима и основним и средњим школама, преузимају ваучере у институцијама у којима раде, док они који су запослени у више школа попуњавају изјаву да претходно нису преузели ваучер у некој другој установи.

Запослени којима у тренутку доделе ваучера истекнбе уговор, немају право на ваучер.

Деца која нису обухваћена васпитно образовним програмом, а један од родитеља или старатеља има пребивалиште или боравиште на територији Београда, ваучере преузимају у општини на којој су родитељи пријављени.

Шапић: Надамо се да ће бити до новогодишњих празника

Говорећи о додели ваучера за сву децу Београда, као и све запослене у образовним и предшколским установама, Шапић је рекао да је у току јавна набавка, али и да је уложена жалба од стране фирме која по својој делатности не може да буде понуђач на јавној набавци.

- Неко је упутио ту жалбу како би одужио процес. Град ће сигурно испунити све законске услове и надам се да ће деца и запослени пре новогодишњих празника добити ваучере. О свему ће јавност бити благовремено обавештена - рекао је Шапић у гостовању на ТВ Прва.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

 

 

Он је инсистирао на овом начину исплате, "да новац не би завршио на погрешном месту".

- Имам искуство као председник општине Нови Београд са оваквом врстом помоћи деци, односно родитељима, и реализација је заиста била одлична. Инсистирао сам на томе да се не уплаћује новац на рачуне родитеља, већ да то буде ваучер који се може искористити за широки спектар производа, од школске преко спортске опреме до свега другог што спада у потребе најмлађих. Новац који леже на рачун може, не грешком или намером родитеља, већ због других ствари, попут разних административних забрана или дугова, да заврши на другом месту. Такође, уколико би новац био уплаћиван на рачуне, имали бисмо компликације попут разведених родитеља и доношења одлука о томе коме ће средства бити уплаћена - рекао је Шапић.

Ваучери на шалтеру

Како је објављено на сајту општине Вождовац, додела ваучера за децу која нису обухваћена васпитно образовним програмом, одвијаће се на шалтерима Града Београда који ће бити отворени у свим градским општинама.

Сви детаљи биће накнадно објављени на званичном сајту града.

(Република)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".