Главна јунакиња је постала “иконичан” лик у протеклим деценијама – прелепа Беба Лончар на малом мотору, легендарној “веспи”, остала је до данас симбол једне епохе.

Фото: Јутјуб принтскрин/RTS Prikazuje

 

 

Успоменама оних који су били рођени у то време допринела је врхунска естетика тог филма који је требало да унесе ведрину у не тако бајну свакодневицу тог времена, и поспе прах холивудског “гламура” међу домаћу публику, раднике и чиновнике, чији животи нису баш обиловали таквим моментима.

Међутим, када је у ово наше време интернет почео да све више на светлост “дигиталног” дана износи старе породичне снимке, и када су се развили заборављени негативи, једном настали по Теразијама и околним улицама, испоставиће се да је “Љубав и мода” веома уткао свој образац у стварни начин живота у Београду још у време кад је приказиван.

Фото: Принтскрин

 

 

Није свака девојка тог доба била Беба Лончар али су се, судећи по откривеним снимцима, многе трудиле да изгледају као њен лик у “Љубави и моди”.

Највећи део филма снимљен је 1961. године, бар онај који смо добили од верних читалаца из њихових фиока.

Дакле, “веспе”, мода и “долче вита” на домаћи начин. Неко ће рећи носталгија, а неко – да смо упркос свему увек умели да живимо, без обзира на некадашње неповољне околности, преноси портал Калдрма.рс

Београд шездесетих година прошлог века

Као што и сами можете закључити Београд је шездесетих година био далеко другачији од овога што је данас. Улице можда јесу другачије, али су били другачији и људи. Топлина која је постојала међу народом, није могла да се не примети. Тај дух се данас изгубио.

Поред свега тога, такође су и постојале културне манифестације, које су оплемењивале нашу престоницу. На њих се стављао већи фокус него што је то данас.

Да бисте у правом смислу доживели моду шездесетих, препоручујемо да одгледате поменути стари југословенски филм "Љубав и мода" који је у целости и на најлепши начин приказао Београд у том периоду.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".